VIJESTI

AIDA BEGIĆ: Zabrana hidžaba je jeftin način da se u sudstvu skrene pažnja s grešaka

Nagrađivana rediteljka otvoreno o zabrani hidžaba

E. BAKIĆ

12.2.2016

Poznata bh. rediteljka Aida Begić jučer je za "Dnevni avaz" kazala da je pitanje zabrane nošenja hidžaba u bh. pravosudnim institucijama pokrenuto baš sada, kada, kako je rekla, "trebaju skrenuti pažnju na nešto drugo", da se ne bi vidjele greške pojedinaca u pravosuđu.  

Begić je dobitnica brojnih svjetskih priznanja, između ostalih na Kanskom festivalu, Festivalu u Hamptonsu, na smotri filma u Rejkjaviku, kao i na drugim međunarodnim festivalima, i uživa velik ugled u svjetskoj filmskoj zajednici.

Poniženi građani

- Ne znam zašto tema o zabrani nošenja hidžaba nije pokrenuta nekad prije, nego baš sada, kada trebaju skrenuti pažnju na nešto drugo da ne bi na vidjelo izašle greške pravosudnih institucija. Zabranom vjerskih obilježja neće onemogućiti pojave ekstremnih struja i bilo čega slično, tako da je to jedna obična farsa. Taj zakon neće unaprijediti niti doprinijeti da se u ovoj zemlji osjećamo kao civilizirani građani, a ne kao poniženi – kaže Begić. 

Prema njenom mišljenju, odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama predstavlja kršenje ljudskih prava, diskriminaciju i ograničavanje vjerskih sloboda.

- Mislim da je to jeftin način da se u sudstvu pažnja skrene na nešto nepotrebno, ne znam šta su htjeli postići tom odlukom. O kakvoj pravnoj državi pričaju? Nadaju li se da će se građani ove zemlje probuditi i svi imati ista prava, da će biti zaštićeni od ratnih zločinaca i džeparoša, da će nestati fašizam... Nažalost, mislim da se ovime ništa to neće promijeniti – govori Begić.

Fašistički diskurs

Dodaje da cjelokupna situacija utječe na nju i ne može ostati ravnodušna na sve što se dešava našem društvu. 

- Vrlo je tragično kada vidite da ova sredina obiluje nekompetentnim promišljanjima, čast izuzecima, i koliko postoji jedan fašistički diskurs. To smo se uvjerili na nekim drugim stvarima i ljudima, pa evo sada je došao red na žene koje su pokrivene, ali, nažalost, ovo nije nešto novo – kazala nam je rediteljka. 

U BiH se ne uvažava mišljenje građana i protestima se ništa neće postići

Begić se osvrnula i na debatu koja se u javnosti povela nakon odluke o zabrani vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama te kaže da je najgore što se ne uvažava mišljenje građana. 

- Ne smatram  da su relevantna pojedinačna mišljenja. S druge strane ne vidim da su civilne inicijative ili protesti nekad nešto postigli. U BiH slabo uvažavaju mišljenje građana i njihova osjećanja, tako da nemam neke prevelike nade da će se nešto popraviti – poručila je rediteljka.