VIJESTI

AVAZ SAZNAJE: SAD povećava pomoć BiH, traži se i vladavina prava!

Budžet USAID-a za fiskalnu 2017. godinu

R. H.

12.2.2016

Sjedinjene Američke Države odlučne su u namjeri da našoj zemlji pruže maksimalnu podršku na putu ka euroatlantskim integracijama, oporavku privrede te jačanju svih državnih nivoa i to iz godine u godinu dokazuju kroz razne projekte i vidove pomoći.  

U budžetu za fiskalnu 2017. godinu, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pomoći će Bosnu i Hercegovinu sa 30,3 miliona dolara, što će biti najveći iznos izdvojen za našu zemlju u posljednjih pet godina, saznaje "Dnevni avaz". 

Protiv korupcije

Nakon 2012., kada je budžet USAID-a za BiH bio 39 miliona, ovo je prvi put da sredstva prelaze granicu od 30 miliona dolara. 

faksimil-pomoc-usaid

Faksimil obrazloženja: Ekonomija i reforme

Kako se navodi u obrazloženju budžeta, ova sredstva pomoći će Bosni i Hercegovini pri ubrzanju procesa pridruživanja euroatlantskim integracijama, odupiranju vanjskim pritiscima, borbi protiv korupcije te u poboljšanju napretka društveno-ekonomskih i pravnih reformi, a sve u skladu s Reformskom agendom, koju je prošle godine usvojilo Vijeće ministara BiH. 

Etničke tenzije

Sjedinjene Američke Države također će podržati razvoj institucija na državnom nivou, jačanje vladavine prava i poboljšanje finansijskog okruženja za promociju investicija. 

Među prioritetnim ciljevima navedena je i pomoć u povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u ciljanim sektorima, poboljšanje upravljanja na nižim nivoima vlasti te rad na ublažavanju etničkih tenzija u našoj zemlji. 

Iznosi američke pomoći BiH 

  • 2012. – 39 miliona dolara
  • 2013. – 28,6 miliona dolara 
  • 2014. – 27,7 miliona dolara 
  • 2015. – 23,3 miliona dolara 
  • 2016. – 24,30 miliona dolara 
  • 2017. – 30,3 miliona dolara