VIJESTI

GLAS NARODA 70.000 građana diglo glas protiv nepravde nad Radončićem

U centralama SBB-a nastavljeno potpisivanje peticije podrške

A. NUHANOVIĆ

12.2.2016

Građani BiH ne odustaju! Broj potpisnika peticije kojom se traži oslobađanje Fahrudina Radončića, pritvorenog lidera SBB-a, u posljednja dva dana povećan je za više od 7.000. Iako na ulicama bh. gradova ovih dana nisu postavljeni infostolovi, jer općine nisu izdale komunalne dozvole, građani su i jučer dolazili u centrale SBB-a kako bi dali svoje potpise i uzeli člansku kartu Saveza za bolju budućnost. 

Najveća nepravda 

Broj potpisnika peticije za 14 dana dostigao je 70.000. Masovno potpisivanje peticije zabilježeno je u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli, Bihaću... a građani poručuju da je Radončić žrtva montiranog političkog procesa, te traže njegovo puštanje na slobodu.   

Iz Centrale SBB-a ističu kako očekuju da se broj potpisnika u narednim danima, kada postave infostolove, udvostruči. Peticija pokazuje koliko je snažno nezadovoljstvo Bosanaca i Hercegovaca koji hapšenje Radončića doživljavaju kao najveću nepravdu. 

Naglašavaju i da čvrsto stoje uz Radončića od prvog dana hapšenja. Tužilaštvo i Sud pozivaju na pravičnost, navodeći da ne treba biti političko nego pravedno pravosuđe, u koje narod vjeruje. 

- Montaža Radončiću nož je u leđa državi, a i narodu. Njegovo daljnje zadržavanje u pritvoru problem je svih bh. građana. Dosta je više nepravde u ovoj državi. Ova peticija trebala je da dostigne 100.000 potpisa isti dan kada je pokrenuta! Zašto neki spavaju i puštaju da se ovakve stvari dešavaju u njihovoj zemlji - pitaju se potpisnici, koji kažu da vjeruju da će Radončić iznaći način kako se izborit s ovom političkom montažom.  

Građani poručuju da je ponašanje pravosudnih organa zabrinjavajuće, jer „prvi put se neko hapšenje javno najavljuje od ljudi koji predstavljaju izvršnu i zakonodavnu vlast“. Ubijeđeni su da je Radončić žrtva snaga koje žele srušiti BiH. Poručuju i da se ne boje javno govoriti o nepravdi i podvali koja je u slučaju hapšenja Radončića očita. 

Bosna te treba

Peticiju na infostolovima, ali i online, potpisali su i bh. građani iz dijaspore s porukom "Svi smo mi Fahro".

- Nećemo ostaviti čovjeka koji nije dao na narod. Izdržat će on ovo podmetanje – naveli su u svojim komentarima građani, koji Radončiću poručuju "Bosna te treba". 

Hiljade potpisnika online peticije 

Radončić se od 25. januara nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH, a potpisivanje peticije počelo je 29. januara. Građani, njih nekoliko hiljada, i online peticijom osudili su hapšenje Radončića.