VIJESTI

SIDRAN O PROGONU RADONČIĆA: Ovo ljudskom umu nije razumljivo!

Bh. umjetnik o dijelovima bh. pravosuđa

M. KUKAN

12.2.2016

Naš Gospodar
učini 
da se sasuši
i ruka i duša 
onog koji ruši

Obiljem 
na Oba Svijeta

Naš Gospodar
nagradi
onog koji podiže 
i gradi

Ovaj tarih 15. oktobra 2009. godine ispisan kaligrafijom, jedan od najvećih živućih bh. pjesnika, scenarista i pisac Abdulah Sidran dao je pretočiti na sliku koju je poklonio Fahrudinu Radončiću, jednom od najvećih graditelja BiH, a u povodu završetka gradnje “Avaz Twist Towera”, najsavremenije i najveće zgrade na Balkanu.

Hedija Fahri 

Od tada slika sa Sidranovim tarihom, koji predstavlja vrhunsku poeziju, krasi zid elitnog restorana na 31. spratu “Avazovog” tornja. U znak podrške našem listu i njegovom utemeljitelju Fahrudinu Radončiću, koji prolazi kroz brutalnu političko-pravosudnu montažu, Abdulah Sidran jučer je posjetio “Dnevni avaz”.

Naš veliki pjesnik prisjetio se da je prije skoro sedam godina, kako kaže, “svom prijatelju Fahri donio hediju, jer u domaćoj graditeljskoj i književnoj tradiciji postoji običaj da se na novu građevinu upiše nekoliko rečenica”.

- Meni je to bilo važno, jer ljudi svašta znaju, a milion puta više toga ne znaju. Ja kao Sarajlija plačem nad svakim nagrđivanjem svoga grada i često sam se petljao i ponešto i predlagao da se on spasava, da se popravlja. Jedan ovako golem objekt koji je potpuno moderan, a naizgled u neskladu s okolišem, ukazuje i na to kako postoje arhitekti i postoje ljudska iskustva da se čovjek nevjerovatno brzo navikava i na drastične promjene u onome što vidi, te prihvata i ovako neobične arhitektonske forme kao nešto što će u očima naše djece funkcionisati savršeno - kazao nam je jučer Sidran.

O progonu kojem je trenutno izložen Fahrudin Radončić, akademik Sidran govori nam s aspekta kako on vidi bh. pravosuđe.

- U cijelom svijetu, ama baš u svakom kutku planete Zemlje, notorna je činjenica da se  srž koruptivnosti države nalazi unutar onoga što se zove pravosuđe. Naše je u mnogo drastičnih primjera tu činjenicu potvrdilo pa se čovjek ovakvim stvarima nema razloga ni čuditi. Međutim, da neko može biti do te mjere nepametan pa raditi to što se radi u ovom slučaju, to ljudskom umu nije razumljivo - rekao je Sidran. 

Radikalna reforma

Ističe da je on, kao običan čitalac novina, svjedok barem desetina primjera kada, kako kaže, sudske presude padaju zbog prethodnih, tokom procesa namjerno učinjenih propusta.

- Onaj ko želi ozbiljnu reformu pravosuđa ne može početi od osobe koja je i najviše kritikovala stanje u pravosuđu, što je Radončić javno činio u bezbroj prilika. Ja Fahrudina znam prije nego što je postao utemeljitelj “Avaza”, iz novinarskih poslova i prijeratnih vremena, tačnije iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Renome vrhunskog novinara imao je još u Titogradu (Podgorici), još dok je radio kao dopisnik uglednog zagrebačkog tjednika “Danas” - potcrtava Sidran.

Za Sidrana je, također, kako ističe, “neshvatljiv i primjer da onaj koji vodi proces, u tom procesu, jednog od branilaca (Vasvija Vidović, op. a.) uzima kao stvarnog ili tobožnjeg svjedoka i time direktno i drastično onemogućava posao i postupak odbrane”. 

- Sve zemlje koje su prošle ili još prolaze kroz tzv. tranziciju - a zna se da to nije posao od dvije, ni tri, ni pet godina - sve one su reforme počinjale nikako drukčije nego radikalnom reformom pravosuđa. Smatram da se ona ne može obaviti samo s domaćim ljudima. To je potpuna iluzija. Onima koji u pravosuđu vrijedno i marljivo rade svoj posao i ginu radeći ga, treba maksimalno pomoći, ali ukupno rukovođenje tom reformom mora biti pod kontrolom najviših faktora svjetske međunarodne zajednice - zaključuje Sidran.

Neko nekome želi pokazati beskrupuloznu silu

U kontekstu ogromnog broja reakcija u bh. javnosti da nije bilo potrebe ni za kakvim spektakularnostima u slučaju Fahrudina Radončića, jer bi se on, bez ikakve dvojbe, odazvao pozivu svakog suda i tužilaštva, ali je, uprkos tome, njegovo lišavanje slobode bilo popraćeno čak i brutalnim upadom naoružanih specijalaca u redakciju “Avaza”, Sidran je prokomentirao i taj sve primjetniji, a potpuno nepotrebni senzacionalizam koji se u BiH pravi kada se izvode hapšenja pojedinih osoba. 

- To se ne može shvatiti drukčije nego da neko nekome želi pokazati kako raspolaže beskrupuloznom silom i da ju je spreman upotrijebiti u bilo kojim okolnostima. Ne može se nadati dobru vlast koja takvo nešto sebi dopušta - stajališta je Abdulah Sidran.