VIJESTI

AVAZ OTKRIVA "Končar" tužio ŽFBiH, traže 22 miliona KM

Uprava hrvatske firme pokrenula sudski proces

M. AŠČIĆ

12.2.2016

Uprava hrvatske kompanije „Končar“ i Hrvatska banke za obnovu i razvoj (HBOR) tužile su „Željeznice FBiH“ (ŽFBiH) zbog duga od 22 miliona maraka (12 miliona eura), saznaje „Dnevni avaz“.

Popravak lokomotiva

Tužba je podnesena na Trgovačkom sudu u Karlovcu, a odnosi se na dug koji je nastao na osnovu nabavke modernog niskopodnog električnog voza Končar, koji su „Željeznice  FBiH“ nabavile krajem 2008. godine za 5,3 miliona eura (10,6 miliona KM). Drugi dio duga, koji je predmet tužbenog naloga, odnosi se na popravku i rekonstrukciju lokomotiva, potvrdio nam je Miro Čorić, predstavnik „Končara“ za BiH.

Ni voz niti rekonstrukcija lokomotiva nikada nisu plaćeni, iako je voz uredno isporučen prije osam godina.

- U nekoliko navrata pokušali smo to riješiti mirnim putem, dogovorom, ali nije uspjelo. Bili su prinuđeni na tužbu, jer voz nikada nije ni isplaćen, a pogotovo rekonstruirane lokomotive – kaže Čorić.

Na taj način, precizirao je on, otpao je i raniji dogovor da voz bude vraćen u Zagreb, što je bio pokušaj bivše Vlade FBiH.

- Nama nije bio problem ni da vratimo voz, ali potrebno je utvrditi razliku u cijeni, vidjeti čije su kolike obaveze. No, ni to nije ispoštovano. Ali, sudski proces već je počeo, sada će sud reći svoje. Već su počela saslušanja – rekao nam je Čorić. 

Kupovinu voza dogovorili su tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Hrvatske, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera. Da stvar bude gora, voz je bh. prugama saobraćao svega osam mjeseci. 

Propala investicija

Riječ je o propaloj investiciji "Željeznica FBiH", koje su na Končar i Talgo vozove bacile oko 150 miliona KM, a svi ti vozovi godinama skupljaju prašinu na depou željezničke stanice u Sarajevu.