VIJESTI

APELACIJA USTAVNOM SUDU BiH Radončiću povrijeđena osnovna prava!

POLITIČKI PROCES Advokati jučer predali apelaciju

M. AŠČIĆ

12.2.2016

Advokatski tim lidera SBB-a, koji je uhapšen i pritvoren u montiranom političkom procesu, predao je jučer apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj je, između ostalog, istaknuto da su Fahrudinu Radončiću povrijeđena osnovna prava!

Hitno postupanje

Naznačeno je, naime, da je osnov za apelaciju povreda zaštićenih prava iz člana II/3b Ustava BiH i člana 5. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Informaciju o predaji apelacije potvrdio je za „Dnevni avaz“ advokat Asim Crnalić. On je pojasnio da je odbrana od Ustavnog suda BiH zatražila hitno postupanje zbog prirode ovog krivičnog postupka i značaja apelanta u ekonomskom i političkom životu BiH.

U apelaciji je obrazloženo stajalište advokata da „Tužilaštvo i Sud BiH u rješenjima o određivanju pritvora nisu uvjerljivo obrazložili da postoji osnovana sumnja da je apelant počinio krivična djela koja mu Tužilaštvo BiH stavlja na teret“.

crnalic

Crnalić: Obrazloženja nisu uvjerljiva

-  U apelaciji je također naznačeno da nije uvjerljivo obrazloženje Suda BiH kako postoji opasnost da će apelant utjecati na svjedoke i sakriti dokaze, a posebno nije uvjerljivo obrazložen stav Suda da će apelant ponoviti djela koja mu se stavljaju na teret – pojasnio je Crnalić.

Nema osnova  

Prema njegovim riječima, advokati su također potcrtali da je materijalno pravo proizvoljno primijenjeno i da su činjenice u postupku određivanja pritvora arbitrarno utvrđene.

- Odbrani je dvojbeno zbog čega Sud BiH zaključak o postojanju osnovane sumnje temelji na transkriptima neobaveznih razgovora političkih suparnika ili političkih istomišljenika, pogotovo zbog toga što je poznato i javnosti i Sudu da takvi razgovori najčešće ne odražavaju prava stajališta sagovornika - rekao nam je Crnalić.

Sarić nije ni spominjala apelanta

Prema mišljenju odbrane, koje je prezentirano u apelaciji, nije jasno zašto Sud prihvata teze Tužilaštva BiH da je apelant utjecao na svjedokinju Azru Sarić.

- I to uprkos tome što je svima jasno da ona u svom iskazu uopće nije spominjala apelanta - rekao nam je Crnalić.