BIH

AKCIJA VRIJEDNA DIVLJENJA Djeca se glumom bore protiv dijeljenja na "naše" i "njihove", ulaz slatkiš po želji

Pokretači promjena u SBK

Am.K.

12.2.2016

Kada živimo u okruženju gdje nezadovoljstvo, frustracija i negativnost odraslih boje svakodnevnicu i „tjeraju“ mlade ljude da razmišljaju da je „tamo negdje bolje“ i da ako otiđu imaju više šanse da budu sretni, kako onda od tih istih mladih ljudi očekivati uspon u vlastitom životu ili karijeri.

Pozitivni ishodi

U želji da mijenjaju svijet oko sebe i čine ga sretnijim mjestom za svoje odrastanje, djeca Plesnog studija "Prijatelji djece-Maya“ iz Travnika, Viteza, Nove Bile i Novog Travnika kreiraju ideje koje negativne okolnosti pretvaraju u pozitivne ishode.

- Primjetivši porast vršnjačkog nasilja i odnosa određenih kolega u učionicama sami su reagovali, javili se svojim trenericama i kreirali „7 koraka protiv maloljetničke delikvencije“ sa osvrtom na vršnjačko nasilje, koje su pretočili u projekat, uvezali institucionalne odgovornosti i edukativne sadržaje.  Kroz ideje i projekat "Grad očima djeteta“ pozabavili su se tematikom svojih želja i nedostataka u gradu kojem žive, pojasnila nam je Maja Đurić, menadžerica plesnog studija "Prijatelji djece-Maya“.

maja-djuric

Đurić: Djece glumom educiraju odrasle

Ova djeca, živeći i u sredinama određenih nacionalnih separacija i škola "pod dva krova“ gdje se često dijelimo na "naše“ i „ njihove“, to ne dozvoljavaju. Kroz scenu, druženje, kretivan rad i vlastiti doprinos svom odrastanju uspijevaju da se izbore sa negativnostima koje im odrasli serviraju.

Brisanje separacija

- U subotu, 13. februara ove godine u Centru za kulturu Travnik reprizirat će svoj plesni show "FROZEN“ – ledenu bajku u kojoj učestvuje 75 mališana uzrasta od pet do četrnaest godina. Kroz ovu interesantnu koreo-predstavu prema Disney motivima pokazali su šta znači ljubav prema umjetnosti,  brisanje separacija, strpljenje, predani rad, kolegijalnost i želja za uspjehom. Inače, razvijanje socijalne odgovornosti, tolerancije i prihvatanja razlika kroz programe u kojima prihvataju svoje vršnjake iz socijalno ugroženih porodica, djecu bez jednog ili oba roditelja na časove plesa i time pozitivno utječu na njihov rast i razvoj, te ljubav i poštovanje su temeljne vrijednosti ove organizacije. Njihov, već tradicionalni februarski show "Djeca deci s ljubavlju“ koji će se održati u Travniku 27. februara ove godine okupit će preko 150 djece ovog studija i pozvanih gostiju koji će se predstaviti umjetničkim sadržajem kroz muziku, ples, svijet mode, pojasnila nam je Đurić.

Ono što je interesantno za ovaj show, pored toga da je bogat kvalitetnim sadržajem, jeste edukativni sadržaj kroz koji glumci "Pozorišta Travnik“ u svojim kreativnim najavama educiraju odrasle i podsjećaju na važne, aktuelne teme kada su djeca u pitanju: pravilna ishrana, važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, posljedice pušenja, komunikacijski procesi, pristup internetu, nasilje u porodici, vršnjačko nasilje i slično. "Djeca djeci s ljubavlju“ je show humanitarnog karaktera gdje je ulaz jedan slatkiš po želji.

Prikupljene slatkiše djeca će darivati djeci u bolnicama, domovima, te djeci sa posebnim potrebama.