BIH

Livanjski kanton jedini u FBiH bez usvojenog budžeta

Samo Odluka o privremenom finansiranju

Ale Kamber

12.2.2016

Stipan Šarac, HDZ-ov ministar finansija u Vladi Livanjskog kantona je izjavio da je zadovoljan stanjem finansija u ovom kantonu, premda je jedini u FBiH koji za 2016. godinu nije usvojio budžet već nepopularnu Odluku o privremenom finansiranju zbog čega su kritikovani i od CCI. Zadovoljan je bez obzira na procjene koje govore da će ovaj kanton prošlu godinu završiti u deficitu.

Kada je u pitanju budžet za 2016.godinu Šarac je izrazio nadu da bi isti mogao biti usvojen za 15-ak dana, a krajnji rok je do kraja marta. Vezano za neusvajanje budžeta za 2016.godinu krajem prošle godine, što je i zakonska obaveza, Šarac je izjavio kako je sve bilo spremno za njegovo usvajanje, ali da isti zbog politike  nije usvojen, što je čudno, jer višegodišnja vladajuća koalicija HDZBiH, SDA i SNSD ima većinu za usvajanje budžeta, za koji redovno glasaju i neke opozicione stranke.

Procjenjuje se da bi budžet LK za 2016.godinu trebao iznositi oko 70 miliona maraka, a većina sredstava, oko 75%, predviđena je za plaće, doprinose i naknade. Dakle, izrazito je potrošački. Ako ovako nastave njegova razvojna dimenzija čekaće se još dugo.

A, imajući u vidu najavljeno ukrupnjavanje kantona možda se to nikada i ne desi.