BIH

MAGLAJ Nakon dva sata mještani Alića odblokirali put M-17 u Kosovi

Kulminiralo nezadovoljstvo porodica čije su kuće totalno uništene u klizištima

N. Br.

12.2.2016

 

12:25  Mještani naselja Alići jutros nešto iz 9,00 sati blokirali su magistralni put M 17 na području MZ Kosova, a pridružile sui m se I porodice iz Novog Šehera I Liješnice. Razlog najavljene blokade, je nezdovoljstvo ishodom sjednice Općinskog vijeća Maglaj. Naime, oštećeni građani nisu dobili podršku da se revidra ranije donesena Odluka općinskog vijeća da se 1,25 miliona KM koliko je općina Maglaj dobila od Federalnog štaba Civilne zaštite na ime otklanjanja posljedice prirodne nesreće.

 

Odluka koju je usvojilo Vijeće u decembru prošle godine podrazumjevala je da cijeli iznos dobiju građani koji su vlastitim sredstvima obnovili svoje domone nakon poplava, a takvih je 533.  Mještani Alića, ali I drugih naselja, njih 17, koji su ugovore o isplati sredstava sa Federalnim Fondom potpisali još u septembru I nikada nisu dobili ni marke od predviđenih 35.000 KM, tražili su da dio tih sredstava usmjeri I njima za izgradnju novih kuća. Takođe na sjednici Vijeća mještani Alića nisu prihvatili nijedan od dva prijedloga jer nisu podrazumjevali isplatu sredstava odmah.

Na temperature koja se kretala oko nule, članovi 17 porodica, među kojima je bilo I male djece, njih 50-trak, okupili su se uz magistralni put. Pregovori s načelnikom općine Mehmedom Mustabašićem nisu urodili plodom I nezadovoljni građani su nešto iza 9 sati blokirali odvijanje saobraćaja na M-17. “Beskućnici” kako su nazvali sami sebe, jer više od 600 dana čekaju da nove kuće zamijene stare koje su totalno uništene u klizištu, nisu mogli vjerovati da nisu naišli na razumijevanje vijećnika ali ni članova “Udružanja poplavljenih građana 2014.godine”. “Oni su u svojim stanovima I kućama, neka sačekaju malo. Mi smo na ledini više od 600 dana”, priča nam ogorčeni Huso Alić.

Svjesni su da je blokada puta jedna od najnepopularnijih metoda da se skrene pažnja na njihov problem, ali kažu, vremena više nema. “Ne vjerujemo više nikome, ugovore smo potpisali još u septembru, a ni marke nismo dobili. Ostali smo u neizvjesnosti”, dodaje Mehmedalija Čolić. “Nije nam bilo drugog izbora, vjerovali smo u Općinsko vijeće, tražimo sada čvrsta obećanje I odgovor kada ćemo dobiti pare za nove kuće”, kazuje nam Salim Rahmanović.

I načelnik općine Mehmed Mustabašić bio je sa nezadovoljnim građanima. Mustabašić je izrazio žaljenje što nije bilo spremnosti na sjednici Vijeća da se ranije donesena odluka revidira. “Vijeće je predložilo da se do 5.marta ovim ljudima ispalti po 10.000 KM, a preostalih po 25.000 KM što prije. Međutim, oni to nisu prihvatili. Prema dopisu koji je dostavio Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog Fonda, dodjeljena sredstva od 1,25 miliona KM u prioritet su trebali staviti domaćinstva čije su kuće totalno uništene u klizištu”, pojasnio je Mustabašić.

Blokada vrlo prometne saobraćajnice kakav je M-17 vrlo brzo je stvorila duge kolone. Na licu mjesta bili su I pripadnici PS Maglaj. Vozači, uglavnom teških kampiona koji su se zatekli u Alićima, a nisu se mogli vratiti nazad, naoružali su se strpljenjem. “Narod je u pravu. Treba ih ispoštovati. Vlast, k’o vlast. Čekaću”, rekao nam je jedan od vozača.

Nešto prije 12 sati magistralni put M-17 ipak je deblokiran. Mještani su odlučili ponovno razmotriti cijlu situaciju I utvrditi daljnje pravce djelovanja, a ne isključuju ni blokadu općine Maglaj kao još jedan od vidova pritisaka na vlast da se njihova agonija, duga više od 600 dana, konačno prekine.

U vreloj atmosferi, sa dosta povišenih i emotivnih tonova, rasprava o tome da li sredstva Federalne uprave Civilne zaštite od nekih 1,25 miliona, treba da ostanu raspoređena po ranijoj odluci za osobe koje su same svojim sredstvima sanirale poplavljene domove, ili da se preusmjere za mještane Alića, koji su već ranije potpisali Ugovore o sanaciji totalno uništenih u klizištima kuća, trajala je duže od četiri sata.

11:50 Nešto prije 12 sati magistralni put M-17 ipak je deblokiran. Mještani su odlučili ponovno razmotriti cijelu situaciju i utvrditi daljnje pravce djelovanja, a ne isključuju ni blokadu općine Maglaj kao još jedan od vidova pritisaka na vlast da se njihova agonija, duga više od 600 dana, konačno prekine.

09:30  Mještani Alića u općini Maglaj jutros su blokirali magistralni put M -17. Kako javlja Avazov reporter na licu mjestu građani su nezadovoljni što općinsko Vijeće Maglaja nije prihvatilo njihov zahtjev da se dio sredstava od milion i 250 hiljada maraka koliko je od Federalnog štaba civilne zaštite dobila općina Maglaj, i proslijedi porodicama po 35 hiljada KM, za izgradnju novih kuća koje su stradale u klizištima.

Vijećnici SDA i SDP su imali dva prijedloga kako riješiti ove probleme, međutim mještani Alića te prijedloge nisu prihvatili jer nisu podrazumijevali isplatu cjelokupnog iznosa od 35 hiljada KM i to odmah.

Također Vijeće ni u jednom trenutku nije izrazilo spremnost da revidira svoju odluku od 29.12. prošle godine, a tada je odlučeno da se sva sredstva od milion i 250 hiljada maraka daju građanima koji su vlastitim sredstvima obnovili svoje domove kao obeštećenje.

Na mjestu protesta prisutan je veći broj policijaca.