GLOBUS

HISTORIJSKI NAPREDAK Velike svjetske sile dogovorile prekid sukoba u Siriji

Dogovor stupa na snagu za sedam dana

A.U.

12.2.2016

Svjetske sile na razgovorima u Minhenu dogovorile su primirje u Siriji koje bi trebalo početi naredne sedmice, sa izuzetkom terorističkih organizacija Al Nusra Front i Islamska država (ISIL), javlja CNN. 

Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje mirovnih pregovora, javila je britanska agencija.

Ovo je u dva sata poslije ponoći potvrdio i američki državni sekretar John Kerry.

- Zadovoljan sam što mogu reći da, nakon razgovora u Minhenu, vjerujemo kako smo napravili napredak na humanitarnom frontu, ali i na prestanku sukoba. Ukoliko budemo u potpunosti ispoštovali dogovoreno, ovaj napredak ima potencijala da promijeni svakodnevnicu Sirijaca - rekao je Kerry. 

Istakao je dvije najbitnije tačke dogovora. 

- Prvo, dogovorili smo ubrzanje i širenje dostavljanja humanitarne pomoći, što će stupiti na snagu odmah. Drugo, dogovorena je implementacija prestanka sukoba koja će početi za sedam dana. To je ambicizono, ali svi smo odlučni da ovo postignemo što prije - rekao je Kerry. 

Istakao je da ono što je dogovoreno su samo riječi na papiru, te da se u narednim danima treba organizovati akcija na terenu. 

Operativna grupa koju vodi SAD i Rusija radit će na implementaciji primirja na terenu kroz konsultaciju sa zaraćenim stranama. 

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da ima razloga smatrati da je u Minhenu odrađen veliki posao. 

Inače, Rusija je u ranijem prijedlogu tražila obustavljanje sukoba od 1. marta, što je SAD odbio smatrajući da Rusi do tada žele uništiti što više položaja "umjerenih pobunjenika" kako bi promijenili situaciju na terenu. 

Analitičari ističu da prekid sukoba ne znači i zvanično primirje, te da je to samo korak naprijed primirju koje bi moglo dovesti do konačnog mira.