GLOBUS

Neslaganja oko primirja u Siriji, potrebno prekinuti "spiralu nasilja"

Ministar vanjskih poslova Njemačke želi proboj u pregovorima

(A.U.)

11.2.2016

Diplomatski napori da se zaustavi građanski rat u Siriji nalaze se na raskršću, izjavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier je rekao kako je neophodno da dođe do "neke vrste proboja" u pregovorima.

"Ukoliko ne uspijemo razbiti spiralu nasilja i kontranasilja sada, ovaj užasni građanski rat trajat će još duže", rekao je Steinmeier.

Šef njemačke diplomatije je kazao da se "svi koji su potrebni" nalaze na sastanku u Minhenu posvećenom rješavanju konflikta.

Steinmeier je istakao da se nada pronalaženju načina da razgovori između sirijske vlade i opozicije uskoro budu obnovljeni. "Potrebno nam je nešto poput proboja ovdje", dodao je on.

Ministri vanjskih poslova 17 zemalja članica Kontakt-grupe za Siriju okupili su se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je predložila primirje od 1. marta, ali Washington smatra da će to Moskvi i sirijskoj vladi dati još tri sedmice da unište umjerene pobunjeničke grupe, zbog čega su SAD uzvratile prijedlogom da primirje stupi na snagu odmah.

Na početku sastanka Kerry je odbio spekulisati da li se sporazum može postići.

"Imaćemo ozbiljan razgovor o svim askpektima onoga što se događa u Siriji. Očigledno želimo da u jednom trenutku učinimo napredak u pogledu dostavljanja humanitarne pomoći i obustave vatre", dodao je on, prenosi AP.

Lavrov je rekao da je Rusija već podnijela "prilično konkretan prijedlog" i da će čekati američki odgovor pre nego što ga iznese pred Međunarodnu grupu za podršku Siriji koja će se sastati kasnije popodne, prenio je AFP.

Konferencija je otvorena u trenutku kada ruski i američki zvaničnici razmjenjuju optužbe za bombardovanje civila u području Halepa.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi prijeti još jedan ogroman priliv izbjeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici sjeverno od Halepa gdje je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako jebombardovanje počelo 1. februara, navodi AFP.

Ruski bombarderi i iranske trupe pomagali su snagama sirijskog predsjednika Bašara el-Asada u opsadi ključnog pobunjeničkog grada Alepa u protekle dvije sedmice, dok Washington traži prekid vatre i humanitarni pristup pobunjeničkim gradovima pod opsadom, ali prijeti i takozvanim "planom B", ukoliko pregovori propadnu.

"Aktivnosti Rusije u Alepu u regionu sada mnogo više otežavaju pregovore i vođenje ozbiljnih razgovora", rekao je Kerry prošle sedmice.