GLOBUS

Osumnjičeni krijumčari odgovorni za smrt dječaka Ajlana

Otac mlade žrtve je također procesuiran pred istim sudom

Fena

11.2.2016

Tursko pravosuđe je u četvrtak otvorilo proces za dvojicu sirijskih krijumčara optuženih nakon brodoloma čamca sa sirijskim izbjeglicama koji su uzrokovali u septembru smrt dječaka Ajlana Kurdija, koji je postao planetarni simbol imigrantske drame.

Dva čovjeka, Muvafaka Alabaš i Asem Alfrhad, optuženi su za “krijumčarenje imigranata” i “namjerni nemar” koji su uzrokovali smrt pet putnika čamca, od kojih je i mali trogodišnji Ajlan, njegova majka i petogodišnji brat.

Otac mlade žrtve je također procesuiran pred istim sudom u Bodrumu (na jugozapadu), zbog korištenja broda koji je potonuo, prema Doganu. Sudije su, međutim, odlučile u četvrtak da odustanu od optužbi pokrenutih protiv njega.

Odsutan s rasprave, Abdullah Kurdi, koji dio godine živi u iračkom Kurdistanu, bio je optužen odmah nakon nesreće što je on organizirao nelegalni prelaz preko Egejskog mora koji se pretvorio u tragediju. Kurdi je negirao ove optužbe.

Redovno pozivan od medija nakon katastrofe, on je apelirao u decembru na “cijeli svijet da otvori svoja vrata Sirijcima”.

Od početka procesa u četvrtak, dva osumnjičena krijumčara negiraju svaku odgovornost za brodolom i ukazuju na Ajlanovog oca. “Pravi kriminalac, organizator, to je Abdullah Kurdi, koji je postao heroj na televiziji, a nije čak došao ni da svjedoči”, rekao je optuženik Asem Alfrhad.

Turska, koja je zvanično primila oko 2,7 miliona Sirijaca i 300.000 Iračana koji su napustili svoje zemlje u ratu, postala je jedna od glavnih tačaka odlaska imigranata koji se žele naseliti u Evropu.

Više od 850.000 izbjeglica je ušlo u Grčku iz Turske u 2015. godini, navela je novinska agencija AFP.