KOLUMNE

Neuništivi golgeter

Ličnost dana Vedad Ibišević

M. T.

12.2.2016

Svaki napadač ima svoje krizne trenutke, ali njegova veličina ogleda se u njegovoj sposobnosti i snazi da ih nadvlada. Valjda tako podučen teškim životnim iskustvom, Vedad Ibišević svoje krize redovno pobjeđuje. 

Mada je odavno zakoračio u 32. godinu, Ibišević i dalje igra na vrhunskom nivou. Otkako je iz Štutgarta došao u Hertu, koja mu je pružila priliku da nakon teškog perioda otvori novu stranicu u karijeri, Vedo je ponovo na pravom putu. 

Nakon što je u 13 ligaških nastupa postigao šest pogodaka, naš reprezentativni napadač bljesnuo je i u Kupu Njemačke. S dva gola, svojoj ekipi je donio pobjedu nad Hajdenhajmom, koja je Berlince provela u polufinale. 

Ibišević, koji je fudbalski put počeo iz Sent Luisa, do sada je u profesionalnoj karijeri odigrao 326 utakmica za Pari Sen Žermen, Dižon, Ahen, Hofenhajm, Štutgart i Hertu, te postigao 125 golova, a za reprezentaciju je uknjižio dodatnih 25. U historiju je ušao kao strijelac pogotka koji je naš tim proveo na prvi Mundijal, a u Brazilu je postao prvi naš fudbaler koji je postigao gol na SP-u.