KOLUMNE

Bakirova šutnja

Komentar dana

Faruk VELE ([email protected])

12.2.2016

Odzvanjajuće je upozorenje Grupe zemalja Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO) koja je u izvještaju za našu zemlju nedvosmisleno konstatirala da pojedinci u BiH otvaraju istrage na osnovu političkih motiva. U dokumentu, koji je usvojila i državna vlada, ukazano je i na neke nosioce pravosudnih funkcija koji rado očijukaju s političarima i, jasno, primaju njihove naloge, a bogami i na, opet pojedince, koji transparentno rade za svoj džep i po svojoj tarifi, a ne za interese države. 

Valjda su sada i posljednje nevjerne Tome dobili odgovor na pitanja o stvarnim uzrocima nezabilježenog pravnog nasilja nad liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji već 19 dana nedužan leži u pritvoru. Otkrivaju se, jedno po jedno, obilježja političkih motiva s početka teksta, a to je da se snažna figura i, bez dileme, posljednja nada za ovu zemlju i posebno Bošnjake ukloni s političke scene. I to, paradoksalno, pod izgovorom pravne države za koju se Radončić, među rijetkima ovdje, svim svojim intelektualnim, političkim, poslovnim i životnim kapacitetima posvetio.   

Red priče o navodnim pritiscima na svjedoke koji ga ne terete (!?), pa nezakonito plasiranje transkripata u medije, red paničnog dodavanja optužbi, neosnovano pritvaranje i opet optužbe za pritiske na pravosuđe iz izolacije, kao da je sve to bilo malo, pa je Radončiću oduzeto i pravo da se brani! Svjedočimo jednom staljinističkom procesu i NKVD-ovskoj komandi: "Brutalno, bez milosti!" Kriv si, ma šta činio.

Radončića žele držati što duže kako bi se uz dešavanje sada nedvosmislenog tihog državnog udara dobilo vrijeme za instaliranje novih političkih odnosa, mimo vrlo jasne narodne volje. 

Svjesni ogromnog građanskog nezadovoljstva, po sijelima šire omiljene laži o zavjeri velikih sila da tobože traže uklanjanje Radončića. Ne, iza ove političke montaže stoje domaće hulje, kozaračko kolo od krajnje desnice do navode ljevice, a sve da se nastavi pljačka i da se, po sistemu "drž'te lopova", iza dimne zavjese sakriju milijarde pokradene u prošlom mandatu i ranijih decenija. 

Znakovita je i po budućnost države zabrinjavajuća šutnja i odsustvo inicijative lidera SDA Bakira Izetbegovića, iako je duboko svjestan događaja u zemlji. Izetbegović je, uljuljkan uvjerenjem da se pravno nasilje nad Radončićem može nastaviti i dok se SBB državotvorno bori za očuvanje stabilnosti, a nakon više vrlo jasnih prijetnji, pristao na matricu koja je skrojena na mračnim dijelovima njegovog mindera. A to je da se smutnja, destabilizacija i nered nazovu uspostavljanjem reda. Zar?!