SARAJEVO

SJEDNICA VLADE KS Kroz nove mjere do zapošljavanja boračke populacija

Za ovu namjenu resorno ministarstvo predvidjelo je 500.000 KM

(A.U.)

11.2.2016

Program mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2016. godinu, koji je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja usvojila Vlada Kantona Sarajevo, predviđa da se udruživanjem kroz boračke zadruge u poljoprivrednoj proizvodnji, zaposle borci i njihove porodice.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo predvidjelo je 500.000 KM, a sve sa ciljem stvaranja uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, tamo gdje za to postoje uslovi. Svrha programa jeste razvijanje svijesti o potrebi udruživanja u zadruge  te afirmiranje razvoja poljoprivrede gdje za to postoje uvjeti i plasman na tržištu konkuretnih proizvoda, tipa zdrave hrane i bobičastog voća.

Domaće zakonodavstvo ne poznaje pojam boračka zadruga, a iskustva susjedne Hrvatske govore kako na ovaj način ova populacija može ostvariti brojne benefite i dobiti stimulacije za svoje poslovanje. Zadatak zadruge je da za svoje članove osigura lakši pristup tržištu, jeftinije cijene za ulazne sirovine, osnovnu marketinšku podršku, pristup novim izvorima finansiranja, obavlja koordinacijsku ulogu sa prerađivačkim sektorom. Uz minimalna ulaganja zadruge omogućuju  legalno poslovanje i naplatu proizvedenih roba ili usluga većeg broja fizičkih ili pravnih lica. Organizovani u zadruge zadrugari mogu diktirati cijene prerađivačkom sektoru, dobiti veće rabate na nabavku repromaterijala i ostvariti razne druge pogodnosti, a o prednostima ovakvog organizovanja Ministarstvo za boračka pitanja već organizira edukacije i upoznavanje.

 Samozapošljavanja kroz projekt podizanja zasada maline koji će sufinansirati Ministarstvo kroz nabavku certificiranih sadnica maline jedna je od mjera u ovom Programu.  Predviđena sredstva za sufinansiranje ovih zasada po dunumu su cca 1300 KM, a odobravala bi se za parcele minimalne veličine 2000 m2.

Uz aktivnog traženja poslovnih partnera na tržištu za otkup gotovih proizvoda Ministarstvo će sa firmama koje su zainteresirane za otkup malina sklopiti sporazume o poslovno - tehničkoj saradnji, a koji bi se najprije odnosio na otkup proizvoda. Ministarstvo bi finansiralo i nabavku plastenika, a predviđena sredstva za to su cca 1700 KM po jednom plasteniku i odobravala bi se podnosiocima zahtjeva kod kojih se na terenu utvrdi da posjeduju adekvatne preduslove za to.

Jedan od posebnih pogodonosti koja bi išla u prilog ovim proizvođačima bilo bi obezbjeđivanje uslova skladištenja u namjenskim hladanjačama, o čemu bi,kako je danas naglašeno na Vladi, trebalo dugoročnije razmišljati i zajednički naći  povoljno rješenje

 

 

Vlada je svojim zaključkom  upravi Grada Istanbula na korištenje bez naknade na period od pet godina ustupila objekt „Kuća Alije Đerzeleza“ sa svim pratećim prostorima, na adresi Sagrdžije 75.  Kako je istaknuto, dobra saradnja i konkretni projekti pomoći i podrške Kantonu Sarajevo u javnom trasportu, u komunalnoj privredi i u brojnim drugim oblastima podigli su veze  Sarajeva i Istanbula na viši nivo i današnja odluka Vlade KS j je nastavak gradnje i njegovanja  takvih odnosa. Kuća Alija Đerzeleza je objekt posebne kulturno istorijske vrijednosti, a Ugovor o korištenju navedenog objekta  regulisat će sva prava i obaveze ugovornih strana.