VIJESTI

Diskriminacija stvara bespotrebne tenzije i političke nesporazume

OSCE-ov regionalni sastanak općina jugoistočne Bosne održan u Goraždu

Al. B.

11.2.2016

Misija OSCE-a u BiH u Goraždu je organizirala regionalni sastanak predstavnika općina Čajniče, Foča, Goražde, Kalinovik, Novo Goražde, Pala, Rogatice, Rudog i Višegrada, na kojem se razgovaralo o pripremama za lokalne izbore, edukaciji novoizabranih vijećnika i odbornika nakon izbora, ali i o nezakonitostima u radu lokalnih vlasti, te otklanjanju diskriminacije na nacionalnoj, polnoj i drugim osnovama.

- U procesu demokratizacije države jedno od najvažnijih pitanja je borba za jednakopravnost svih njenih građana. Mi danas imamo u određenom dijelu entitetskih, a posebno na kantonalnom i opštinskom nivou, određene propise i odredbe koji imaju neki diskriminatoran karakter. Vi znate da mi i u Ustavu BiH, po presudi Evropskog suda, imamo određene odredbe koje imaju diskriminatoran karakter i OSCE misija je uvidjela da takve odredbe na prostoru opština i gradova stvaraju bespotrebne tenzije i dodatne političke i društvene nesporazume i mi smo se već godinama posvetili da radimo na otklanjanju odredbi diskriminatornih odredbi, a posebno na poštovanju odluka Sudova, naročito Ustavnih sudova - kazao je Srđa Obradović, pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH.

sastanak-1

Obradović: OSCE posvećen otklanjanju diskriminatornih odredbi

Predstavnici lokalnih zajednica koji su učestvovali na sastanku pozdravili su ovakve aktivnosti međunarodnih organizacija, jer rad lokalnih zajednica u oba entiteta treba biti unificiran.