BIH

Zajednička komisija za evropske integracije nije razmatrala informaciju o koordinacijskom mehanizmu

Nije uvrštena u dnevni red jer neki članovi komisije nisu bili za to

Fena

11.2.2016

 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović predložio je na današnjoj sjednici da ovo parlamentarno tijelo razmatra informaciju o koordinacijskom mehanizmu, ali ona nije uvrštena u dnevni red jer neki članovi komisije nisu bili za to.

Član Zajedničke komisije Nebojša Radmanović je kazao da samu odluku o sistemu koordinacije prati niz kontroverzi te da „Vlada entiteta Republika Srpska nije ni konsultovana o ovome, a kamoli da se izjašnjavala“.

- Prema tome, ne može biti tačka dnevnog reda ovdje - naveo je Radmanović. Član Zajedničke komisije Saša Magazinović je kazao da bi, za razliku od kolege Radmanovića, vrlo rado da imaju ovu tačku dnevnog reda „i da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dođe i objasni nam na koji način je usvojen mehanizam koordinacije, kada, kakvi su dogovori prethodili, šta se dešavalo poslije“.

Predložio je da se ta tačka ne zove, kako je predložio predsjedavajući Komisije, informacija o mehanizmu koordinacije, nego informacija o procesu usvajanja mehanizma koordinacije.

- Zainteresiran sam da predsjedavajući Zvizdić dođe i pojasni zašto je 14 dana skrivano od parlamenta, javnosti i svih ostalih da je najvažniji dokument u ovom trenutku za evropski put BiH usvojen - kazao je Magazinović. Međutim, njegov prijedlog nije podržan, a Lovrinović je svoj prijedlog o stavljanju informacije na dnevni red povukao, nakon što su još neki članovi komisije iznijeli mišljenje da ona ne bi trebala biti razmatrana na današnjoj sjedici.

Članica Komisije Zdenka Džambas je navela da je, u principu, protiv ubacivanja tačaka dnevnog reda, ako nije pripremljena i nije dobila materijal.

- Uvijek ću biti protiv, ako nije nešto izuzetno bitno. Da se sutra ili večeras treba određivati treba li ovaj mehanizam i kako će se uspostaviti, u redu. Nisam za to da se ova tačka ubacuje u dnevni red - kazala je Džambas. Član Komisije Sifet Podžić je mišljenja da bi im predsjedavajući Vijeća ministara BiH trebao obrazložiti kako se došlo do mehanizma koordinacije, „danas ili neki drugi put“.

U diskusiji, članica Komisije Nermina Kapetanović iznijela je stav da se ništa značajno neće promijeniti, ukoliko odgode raspravu za nekoliko dana.

- Mislim da je to tekst koji trebaju sve kolege pročitati i da možemo mirno, staloženo raspravljati o tom dokumentu - navela je Kapetanović, te predložila da se za nekoliko dana zakaže nova sjednica kojoj će prisustvovati svi članovi Komisije i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji će odgovoriti na njihova pitanja.

Članovi Komisije podržali su inicijativu za izradu programa integracije BiH u Evropsku uniju, koju je predložio poslanik Denis Bećirović. Komisija je prihvatila program rada okruglog stola u vezi s otvorenim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje (SSP) o temi: „Kako učestvovati na tržištu Evropske unije s poljoprivredno - prehrambenim proizvodima iz BiH?“, koji bi trebao biti održan u Bijeljini 26. februara, kao i orijentacioni plan rada za održavanje okruglih stolova u vezi s otvorenim pitanjima SSP-a, Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH za 2016. godinu.

Članovi Zajedničke komisije razmatrali su i pripreme za održavanje XII sastanka Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja 7. i 8. aprila u Sarajevu.