BIH

LOVRINOVIĆ: Mehanizam koordinacije vjetar u jedra BiH na putu evropskih integracija

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH

Fena

11.2.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izjavio je danas u Sarajevu da je Mehanizam koordinacije „vjetar u jedra“ Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, te da on misli da je provodiv.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s protivljenjem predstavnika RS-a, Lovrinović je kazao kako se nada da će se „to ispraviti, ako je postojala određena pogreška“.   

Naveo je da je i jučer za medije rekao da je bio zatečen tom informacijom „da su kolege iz Vlade RS-a iznijele svoje rezerve prema donesenoj odluci na Vijeću ministara BiH“. Dodao je da ne zna ni ovog trenutka šta se dokraja dogodilo.

- Imali smo namjeru danas da raspravljamo i na Zajedničkom povjerenstvu za evropske integracije. Međutim, raspoloženje je bilo ipak da nije sazrela situacija pošto smo tek jučer, odnosno prekjučer imali tekst koordinacijskog mehanizma, da o njemu dublje raspravljamo, nego da ipak ostavimo za narednu sjednicu - kazao je Lovrinović.

Ponovio je da ne zna dokraja što je to bilo, te da, i ako je nešto bilo, očekuje „prije svega da Vijeće ministara eventualne primjedbe, posebice od entitetskih vlada uvaži“.

- Koliko sam informiran, na sjednici na kojoj je usvojena odluka o koordinacijskom mehanizmu donesen je zaključak da se ostavi mogućnost i entiteskim vladama da eventualne sugestije i prijedloge koje imaju dostave, da će one biti ugrađene. Nadam se, ako i nije tako doneseno, da će se na tragu takvog razmišljanja i eventualnog spora, morati to pitanje riješiti - naveo je Lovrinović.

Istaknuo je da svakako bez sudjelovanja entitetskih vlada, Vlade RS-a, nema provedbe.

- Dakle, jednostavno onda koordinacijski mehanizam nema smisla niti može funkcionirati. To se pitanje, po meni, mora otkloniti. Nadam se da nije suštinsko i da nisu veliki problemi i da su, prije svega, neki tehničko-proceduralni ili neka druga vrsta problema koji se daju riješiti - zaključio je Lovrinović.