VIJESTI

Šarović na skupu potpisnica Konvencije za zaštitu Sredozemnog mora

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Atini

Fena

11.2.2016

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je danas na 19. skupu potpisnica Konvencije za zaštitu Sredozemnog mora - Barselonska konvencije u Atini na kojoj je predstavljen napredak koji je postignut od 2014. do 2015. godine te razmatrane buduće aktivnosti UNEP/MAP sistema.

Na današnjem dijelu Konferencije učesnicima su se obratili ministri zemalja potpisnica Barselonske konvencije, a ministar Šarović je u svom obraćanju istakao činjenicu da je BiH u svojim dosadašnjim aktivnostima pokazala da želi imati aktivnu ulogu u zaštiti i održivom upravljanju jednog od najznačajnijih morskih sistema, koji se danas suočava sa mnogim izazovima koje je proizveo čovjek.

Na marginama Konferencije u Atini održan je bilateralni sastanak ministra Šarovića i ministrice za okoliš i urbanizaciju Republike Turske Fatme Guldemet Sari, na kojem se razgovaralo o mogućoj saradnji dvije zemlje u oblasti zaštite životne sredine i budućoj podršci Republike Turske okolinskim projektima u BiH, za koje je Bosna i Hercegovina spremna da pripremi projektne prijedloge. Razgovarano je i o drugim, za zaštitu životne sredine važnim pitanjima za dvije zemlje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i ekonomskih odnosa BiH.