VIJESTI

Počelo novo suđenje Erminu Čurtiću, optuženom za ratni zločin

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu

Fena

11.2.2016

Suđenje Erminu Čurtiću za zločine počinjene 1993. na području Vareša ponovo je počelo pred Kantonalnim sudom u Sarajevu (KSS).

Nakon čitanja optužnice, Čurtić je kazao da razumije optužnicu i da ostaje kod onoga što je ranije rekao u istrazi i na glavnom pretresu.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Na teret mu je stavljeno da je s dvojicom drugih pripadnika HVO-a 23. oktobra 1993. učestvovao u udaranju i pljačkanju Besima Paralangaja, kojeg su potom odveli u školu u Varešu, gdje je bio zlostavljan.

Prema optužnici, istog je dana učestvovao u napadu snaga HVO-a na Stupni Do, gdje je ubijeno 38 civila, a njihove kuće zapaljene.

U okviru tog napada, kako se navodi, Čurtić je vojničkom čizmom u lice udario Muameru Mahmutović, koja je stajala s maloljetnim djetetom, tražeći od nje da mu preda zlato.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je ukinuo presudu kojom je Čurtić 2013. bio osuđen na pet i po godina zatvora, te odlučio da se postupak protiv njega vodi iznova.

Postupak protiv Čurtića vodi se od 1996. godine. On je u oktobru 2011. bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i, nakon obnovljenog suđenja, 2013. je donesena ista presuda.

Branitelj optuženog je zbog zdravstvenih problema zatražio da se ročište nastavi za dva mjeseca.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. april, kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva, javlja BIRN-Justice Report.