BIH

ČOVIĆ: Izmjene Izbornog zakona do kraja mjeseca u Parlamentu BiH

Predsjednik Predsjedništva BiH u posjeti Tuzli

E.Sk

11.2.2016

16:40 - Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u ponedjeljak 15. februara predat će aplikaciju za članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji koja je, kako je rekao danas u Tuzli, više nego kredibilna ma šta ko mislio o tome. Također, najavio je da će o izmjenama Izbornog zakona početi govoriti odmah nakon predavanja aplikacije.

- Naš prioritet je europski i euroatlanski put. Ako tim putem ne budemo išli onda je uzaludno bilo šta drugo. Nastojat ću da do kraja mjeseca u Parlamentu BiH budu prijedlozi  za “Sejdić-Finci” i Grad Mostar. I u to niko ne vjeruje, ali to će biti u Parlamentu BiH. Želim da imamo izborno zakonodavstvo kakvo zaslužuju građani BiH. Izmjene Izbornog zakona nemaju pretjerane veze sa lokalnim izborima ove godine, izuzev Grada Mostara, ali 2018. godine želim da se izbori provedu na posve drugačiji način i da niko ne sumnja u bilo čiji izborni inžinjering – kazao je Dragan Čović.

Predavanje aplikacije za članstvo u EU je simboličan iskorak BiH, ocijenio je Čović ali, očito, da ima onih koji u BiH sve kritiziraju pa i taj iskorak na koji se čekalo godinama.

Čović je danas govorio i o položaju građana hrvatske nacionalnosti u Tuzlanskom kantonu, ocijenivši kako je pogubna činjenica ta što predstavnika Hrvata nema u izvršnoj vlasti TK.

- Očekivali smo da će u izvršnoj vlasti TK biti neko iz HDZ-a BiH, pa makar i simbolično, jer je većina Hrvata u ovim krajevima okupljena oko te političke stranke. Pokušali smo o tome razgovarati sa kolegama iz vlasti, prije svega iz SDA, ali... Ovim ljudima ovdje se na taj način nanosi šteta, a svima je jasno i kakva je to poruka – rekao je Čović.

Položaj Hrvata u entitetu RS je prema mišljenju Čovića identičan položaju Hrvata u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću...

- Rezultati popisa stanovništva će potvrditi kako je hrvatski narod bio najveća žrtva po broju raseljenih osoba na području BiH. Očišćen je jedan ogroman prostor koji su naseljevali Hrvati, a jedan od njih je i RS – zaključio je Dragan Čović, koji je jučer boravio u redovnoj posjeti ŽO HDZ-a Soli.

15:50 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas boravi u Tuzlanskom kantonu gdje razgovara sa liderima županijskog i općinskog odbora HDZ-a Soli.

Pored niza političkih pitanja, Dragan Čović je odgovorio i na jedno sportsko, a koje se tiče eventualne pomoći mostarskom Veležu, koji je u nezavidnoj situaciji.

- Bio sam navijač Veleža 40 godina. Smatram kako ima mnogo kompetentnijih od mene koji trebaju pomoći Veležu – rekao je Dragan Čović.