GLOBUS

ERDOGAN PRIJETI EU "Jel' nama na čelu piše da smo idioti? Poslaćemo vam milione izbjeglica!"

Turski predsjednik se naljutio

Redakcija

11.2.2016

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan napao je danas verbalno Evropsku uniju i Ujedinjene nacije zbog pritisaka koje vrše na Tursku da otvori svoje granice za izbjeglice, prijeteći da će u druge države poslati milione izbjeglica, koje se već nalaze u Turskoj.

"Nama ne piše na čelu da smo idioti. Nemojte misliti da su avioni i autobusi tamo bez razloga. Mi ćemo učiniti ono što je neophodno", rekao je ljutiti Erdogan.

Turski predsjednik je ranije, u novembru, rekao dvojici evropskih zvaničnika, Žan-Klodu Junkeru i Donaldu Tusku, da bi moglo da dođe vrijeme da Turska otvori izlaz izbeglicama koje putuju u Evropu.

"U prošlosti smo zaustavljali ljude na kapiji za Evropu, zaustavljali smo autobuse u Jedrenu. Otvorićemo izlaz i poželećemo im bezbjedan put, to sam rekao", naveo je Erdogan.

Erdogan je potvrdio da je tačno da je evropskim zvaničnicima zapretio da će Turska preplaviti evropske zemlje izbeglicama.

"Ponosan sam na to što sam rekao... Evropi smo rekli 'žao nam je' a potom ćemo otvoriti granice i reći 'doviđena' izbjeglicama", rekao je Erdogan aludirajući na razgovor koji je imao s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Nekoliko hiljada sirijskih izbjeglica čeka na granici da uđe u Tursku.

EU i Turska su krajem novembra 2015. potpisale akcioni plan koji predviđa evropsku pomoć od tri milijarde eura turskim vlastima koje zauzvrat treba da bolje kontrolišu svoju granicu u borbi protiv priliva izbeglica s Bliskog istoka.

Od tada EU se žali na sporost primjene tog dogovora.