BIH

MOSTAR Svečanost povodom 39 godina postojanja Univerziteta "Džemal Bijedić"

Finansiranje ustanove od posebne važnosti za HNK mora biti riješeno

M.Sm.

11.2.2016

Nakon polaganja cvijeća ispred biste Džemala Bijedića, u krugu Rektorata, danas je održana svečana sjednica Senata kojom je obilježena 39.godišnjica osnivanja Univerziteta «Džemal Bijedić» u Mostaru.

Brojne zvanice

Brojnim zvanicama, rektorima s nekoliko univerziteta u BiH te predstavnicima iz javnog političkog, vjerskog i kulturnog života u BiH obratio se rektor ove visokoškolske ustanove, Sead Pašić koji je naveo da u okviru Univerziteta djeluje osam fakulteta sa 5.200 studenata na 26 studijskih programa na prvom ciklusu i 20 na drugom ciklusu studija, kao i da nastavni proces pokriva 240 nastavnika i saradnika te administrativnog i tehničkog osoblja u stalnom radnom odnosu i 150 vanjskih saradnika.

Pašić je podsjetio i na to da je u protekloj godini Univerzitet dobio akreditaciju kao i da je uspješno okončan proces integracije u skladu sa okvirnim državnim i  kantonalnim zakonom o viskom obrazovanju.

Osvrnuvši se na prioritete u izgradnji objekata, Pašić je iznio da je na prvom mjestu izgradnja zgrade Fakulteta humanističkih nauka, rekonstrukcija saobraćajne infrastrukture Kampusa, kao i izgradnja studentske ambulante.

- Ono što za nas još uvijek važno, a nije do kraja riješeno je pitanje finansiranja Univerziteta. Mi smo javna ustanova i, vjerujem, ustanova od posebnog značaja za ovaj Kanton te, stoga, naše finansiranje mora biti riješeno u skladu s tom činjenicom.  Predložili smo Vladi i Skupštini HNK dva načina finansiranja, budžetsko, kao u većini kantona ili putem granta, ali čija se visina treba uskladiti s našim potrebama- podvukao je Pašić.

On je, također, iznio da je saradnja sa političkim subjektima  u uzlaznoj putanji te da, kako je naveo, na političkom planu aktivno rade na razrješavanju statusa Kampusa. Naglasio je i to da je Univerzitet zavidne rezultate ostvario i na međunarodnom planu.

Razmjena studenata

 - U međunarodnoj saradnji smo vrlo aktivni. Na tom polju imamo nekoliko značajnih projekata.  Uspješnu saradnju smo ostvarili u projektu razmjene studenata sa turskim univerzitetima kroz Mevlana program. Sve više naših studenata i nastavnika odlazi na univerzitete izvan BiH. Isto tako imamo sve više studenata iz inostranstva koji dolaze da kod nas provedu određeno vrijeme. Na kraju krajeva to je naše konačno opredjeljenje- poručio je Pašić.

Tržište rada

 - Nastojimo da budemo fleksibilni i da tržištu rada ponudimo svake godine neke nove studijske profile tako smo u protekloj godini oformili dva nova studijska programa. To su poslovna informatika i konverzacijska biologija i ekologija, a za ovu godinu planiramo uvesti  dizajn interijera i zdravstveni studij- istakao je rektor.