REGION

Šešelj traži ukidanje Haškog tribunala

Lider Srpske radikalne stranke

Fena

11.2.2016

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da Srbija treba uputiti inicijativu Vijeću sigurnosti UN da se Haški tribunal što prije ukine, a svi preostali Srbi kojima se sudi ili izdržavaju kaznu, vrate u Srbiju, javlja Tanjug.

- Ono što se dogodilo u sudnici Haškog tribunala prevršilo je svaku mjeru i to razlog više da Srbija uputi inicijativu Vijeću sigurnosti UN da se Haški tribunal što prije ukine, da se svi preostali Srbi vrate u Srbiju, kao i da se vrate oni koji su poslati na izdržavanje kazne jer su u 95 posto slučajeva osuđeni nevini srpski političari, vojni zapovjednici i policijski časnici - rekao je Šešelj.

On je istaknuo i da članovi Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić, čije izručenje traži Haški tribunal, dobrovoljno neće htjeti ići u Haag i da će ih SRS u tome maksimalno podržati.

- Ako netko bude pokušao nasilno da ih odvede mi ćemo upotrijebiti sva demokratska sredstva izvan parlamentarne borbe da ga u tome spriječimo. Mislim da su i (premijer Srbije Aleksandar) Vučić i njegova vlada svjesni da to ne smiju raditi jer bi to bila teška povijesna ljaga od koje ne bi mogli da se operu - rekao je Šešelj dodajući da troje radikala ne prave nikakve međunarodne probleme Srbiji te da se radi o poštenim i ispravnim građanima.

Šešelj smatra da '' Vučić neće dopustiti da na njega padne strašno prokletstvo koje je zadesilo Zorana Đinđića zbog isporuke Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunicu zbog isporuke Zdravka Tolimira, Borisa Tadića zbog isporuke Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića ''.

Na pitanje znači li to da i dalje ima povjerenja u Vučića, Šešelj je odgovorio da nema povjerenja, ali da je premijer, za razliku od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, rekao da bi odbio da ga izruči Haškom tribunalu.

Šešelj je istaknuo i da SRS traži da se srpski general Zdravko Tolimir sahrani uz sve državne i vojne počasti bez obzira što ga je Haški tribunal osudio.