VIJESTI

UKC TUZLA Prezentovan projekat na Klinici za dječje bolesti

Briga o djeci oboljeloj od malighnih bolesti

M. Mu

11.2.2016

Prezentacija projekta "Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječje bolesti" održana je danas na Klinici za dječje bolesti UKC – a Tuzla.

Organizatori su bili Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja "Pipol"  i Klinika za dječje bolesti UKC –a Tuzla.

Prema riječima, Amre Saračević, predsjednice Udruženja "Pipol" potrebno je glasno isticati probleme i potrebe djece.

- Jedan od ključnih problema sa kojim se susreću djeca oboljela od raka sa područja TK, jesu neadekvatni uslovi za liječenje. Održali smo prezentaciju ovog projekta, kako bismo pozvali predstavnike izvršne vlasti, društveno odgvornih kompanija da nam pomognu u realizaciji ovog projekta- rekla je Saračević.

tuzla1

Odjeljenje za hematologiju i onkologiju UKC-Tuzla

Kako je kazala, Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju UKC – Tuzla, na ovaj projekt čekala  je 15 godina.

- Ovakav projekt do sada nije bio prepoznat. Zbog neadekvatnog prostora naša djeca boravila su na liječenju u Sarajavu. Kada se završi ovaj projekt oni će biti bliže svojim porodicama- reka je Latifagić. Istakla je da je TK vodeći kanton u FBiH po broju oboljele djece od malignih bolesti.

Inače, vrijednost ovog projekta je oko 100. 000 KM.