BIH

BORENOVIĆ: Odluka o mehanizmu koordinacije identična onoj usvojenoj u NSRS-u

Predsjednik PDP-a

Fena

11.2.2016

Predsjednik Partije demokratkog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da su u usvojenoj odluci o mehanizmu koordinacije u BiH ispoštovani svi principi za koje su se zalagali predstavnici Republike Srpske (RS), da se nijedna odluka ne može donijeti bez tog bh. entiteta.

Osudio je politizaciju ovog procesa koji vode predstavnici vlasti u RS-u, predsjednik i premijerka, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, a "glupostima frustriranih gubitnika i političkih kukavica SNSD-a“ nazvao je tvrdnje da su srpski predstavnici u Vijeću ministara BiH izdali RS glasanjem za taj mehanizam koordinacije.

- Usvojena odluka o mehanizmu koordinacije je sadržajno gotovo identična onoj koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS-a kao prijedlog RS-a, koji ravnopravno učestvuje u tom procesu - rekao je Borenović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetivši da se godinama razgovara o mehanizmu koordinacije, on je, ne ulazeći u formalizaciju predlaganja te odluke, istakao da je ispoštovan dejtonski princip funkcioniranja BiH.

- Stoga se može reći da je urađeno nešto što je dobro i za RS i da imamo mehanizam koordinacije koji izražava dejtonsku strukturu BiH, te da bilo koja odluka u usaglašavanju stavova o pitanju evropskih stavova ne može biti usvojena bez stava RS-a - naglasio je Borenović.

Iz tog razloga pita zašto negoduje premijerka RS-a Željka Cvijanović, koja je bila u razgovorima s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

- Ne znam zašto stižu negodovanja, osim ako nije bila namjera Cvijanović i predsjednika RS-a Milorada Dodika da pokušaju da izlazak iz neuspješne priče o referendumu u RS-u traže u nečemu što oslikava stav RS-a o mehanizmu koordinacije - rekao je.

 Pozvao  je Cvijanović i Dodika da kažu šta to nije dobro u usvojenoj odluci o mehanizmu koordinacije te kažu zašto su odustali od referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, iako je usvojena odluka Narodne skupštine RS-a.

Za narednu sedmicu je najavio sjednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije.