KULTURA

"The Guardian" uvrstio Tanovićev film u Top 10 na Berlinaleu

Izbor prestižnog britanskog medija

M. H.

11.2.2016

Ugledni britanski časopis "The Guardian" uvrstio je film "Smrt u Sarajevu" oskarovca Danisa Tanovića među deset ostvarenja koja morate pogledati na 66. Berlinskom Filmskom Festivalu.

Na festivalu koji slovi za jedan od najprestižnijih u svijetu, Tanovićev film ušao je takmičarski program.

Radnja političko – satiričnog filma smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Nagrađivani reditelj je za ovaj film odabrao izvanrednu glumačku ekipu u kojoj su se našli Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović...

Berlin Film Festival se otvara danas, a do 21. februara, bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja.

Za Zlatne i Srebrene medvjede takmičiti će se 18 filmova. Pet filmova bit će prikazano izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Na čelu ovogodišnjeg žirija je oskarovka Meryl Streep, a svečanost dodjele nagrada održat će se 20. februara , kada će biti prikazan pobjednički film.

Pored filma "Smrt u Sarajevu", "The Guardian" je iz niza ostvarenja koja će biti prikazana na 66. Berlinaleu uvrstio i "The Commune“, "Things to Come“, "Shepards and Butchers“, "A Quiet Passion“, "Alone in Berlin“, "Genius“, "The Patriarch“, “War on Everyone“ i "Zero Days“.