BIH

Protest Srebreničanki u Tuzli: Apelujemo na pravosuđe da naredi otkopavanje otkrivenih masovnih grobnica

Proces ekshumacije i identifikacije jako spor

A. H.

11.2.2016

Majke Srebrenice  danas su mirnim protestom na ulicama Tuzle, kako to čine već 20 godina svakog 11 u mjesecu, ponovo posjetile na zločin koji se u Srebrenici dogodio 11.jula 1995.godine, kada je ubijeno više od osam hiljada njihovih sinova, muževa, očeva, braće.

Majkama su se pridružili učenici Behram-begove medrese u Tuzli, te brojni Tuzlaci koji su im se pridružili na Trgu žrtava Srebrenice u centru Tuzle u znak podrške njihovim zahtjevima za pronalaskom posmrtnih ostataka, ali i njegovanju sjećanja na njihove najmilije.

-Sve dok na naše proteste dolaze djeca, oni koji misle manipulisati  time šta se dogodilo u Srebrenici, neće uspjeti. Ova djeca  znaju da je bio genocid i , jednog dana kad nas ne bude, oni će svijetu pričati o ovom velikom zločinu i zločincima koji su ga počinili – kazala je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“

Srebreničanke su  upozorile  i na znatan broj žrtava čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni, te apelovale na pravosuđe BiH da izda naredbe za otkopavanje otkrivenih masovnih grobnica.