BIH

DOM NARODA PFBiH Usvojen Nacrt zakona o osnovama socijalne zaštite

Sjednica u Sarajevu

E.T. /Fena

11.2.2016

13:50 Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, objasnio je da je prema Nacrtu osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja korisnicima koje zakon tretira 274 KM. 

Ukoliko planirani novac za tekuću godinu bude nedostatan za isplatu naknada korisnicima ili bude ograničen po nekom drugom pravnom osnovu, raspoloživa suma dijeli se s iznosom potrebnim prema zakonu i određuje koeficijent za mjesečna davanja koji ostaje na snazi do rebalansa aktuelnog ili usvajanja novog budžeta. Odluku o visini koeficijenta donosi Vlada FBiH.

Ako dođe do povećanja ili smanjenja novčanih davanja za priznata prava, korisnicima neće biti izdavana nova rješenja.

U dijelu koji tretira zaštitu civilnih žrtava rata koje su preživjele seksualno nasilje, Nacrtom je predviđeno formiranje posebnog stručnog tijela, neovisne komisije, koja će davati mišljenje je li podnosilac zahtjeva za mjesečne naknade po tom osnovu bio žrtva seksulnog nasilja.

Nacrt predviđa još jednu izmjenu u aktuelnom zakonu, a odnosi se na osobe s invaliditetom.

Tu je riječ o ljudima kojima prestane pravo na naknade po propisima o vojnim invalidima.

12:05 Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, a na prijedlog ministra Veska Drljače, rada i socijalne politike.
 

dom-naroda-federalni-parlament1

Don naroda PFBiH (Foto: Fena)

11:50 Dom naroda Parlamenta FBiH danas je nastavio petu sjednicu, nakon čega je planirano održavanje sedme sjednice.

U nastavku pete  sjednice očekuje se izjašnjavanje delegata o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Prema dosadašnjim odredbama Zakona, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80 posto od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom, te stupanje na snagu novog zakona o radu uzrokuje izmjenu dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulirana oblast rada i zaštite na radu.

- Izmjene postojećih propisa će se direktno odraziti i na visinu osnovice, koja je osnov za obračun novčanih naknada za osobe s invaliditetom po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom – navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Članom 1. izmjena i dopuna Zakona je predviđena fiksna osnovica za obračun novčanih naknada za korisnike prava, koja iznosi 274,40 KM.

Na sedmoj sjednici delegati će razmatrati tri prijedloga zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH, o komasaciji i o porezu na dobit.

Bit će razmatrana i predložena izmjena Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, a u formi nacrta izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Dom naroda danas se treba očitovati i o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine.