GLOBUS

Chris Christie i Carly Fiorina povukli se iz utrke za republikanskog predsjedničkog kandidata

Nakon poraza u New Hampshireu

Fena

11.2.2016

Chris Christie, guverner New Jerseya i Carly Fiorina, bivša čelnica Hewlitt Packarda povukli su se iz utrke za republikanskog predsjedničkog kandidata, nakon prvih stranačkh izbora u američkim saveznim državama koji su se pokazali testom raspoloženja javnosti prema predsjedničkim kandidatima.

Nijedan od dvoje kandidata nije uspio da ostvari proboj na stranačkim izborima u New Hampshireu u utorak, na kojima je Donald Trump lako pobijedio konkurente.

Christie je završio na razočaravajućem šestom mjestu u New Hampshireu uprkos tome što je uložio skoro sve resurse u tu državu, koja se smatra više prijateljski naklonjena umjerenim Republikancima od Ajove, gdje su održani prvi izbori za stranačke nominacije koji će biti nastavljeni iz države u državu. 

Christie je vladao kao umjereni političar u većinski demokratskoj državi, dobijajući pohvale za budžetsku disciplinu, ali je kompromitiran političkim skandalom kada su njegovi savjetnici pokrenuli odmazdu protiv gradonačelnika koji se usprotivio njegovoj kampanji za reizbor na mjestu guvernera. On je objavio na Facebooku da napušta izbornu utrku "bez trunke žaljenja".

- Dok sam se natjecao za predsjednika pokušao sam provoditi ono u šta sam uvijek vjerovao - da je bitno govoriti ono što mislite, da je iskustvo bitno, da je kompetentnost bitna i da je to ono na čemu ću uvijek raditi u vođenju naše zemlje - izjavio je Christie.

On je poznat po svom otvorenom i borbenom stilu, ali je ostao u sjeni Trumpa, čije su žestoke izjave dominirale medijima. 

Fiorina, koja je završila na četvrtom mjestu u New Hampshireu, izjavila je da će prekinuti kampanju ali da će nastaviti da vodi borbu protiv političkog sistema koji favorizira  bogate i moćne.

- Iako prekidam svoju kampanju, nastavit ću da putujem ovom zemljom i da se borim za one Amerikance koji odbijaju prihvatiti status quo koji više ne radi u njihovu korist - kazala je.