REGION

BURNA RASPRAVA U HRVATSKOM SABORU Traži se smjena ministra Hasanbegovića zbog sporne "ustaške" fotografije

Zastupnici iznose dokaze da se smjena traži opravdano

Autor:(Dž. Č.)

11.2.2016

Današnja sjednica Hrvatskog sabora započela je raspravom o smjeni Dragana Lozančića, direktora Sigurnosno-obavještajne agencije, te traženjem pauze zbog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a razlog su fotografije koje su u srijedu objavile "Novosti" u printanom izdanju. 

Kako prenose hrvatski mediji, rasprava je nastavljena u tom tonu, a kao dokaz da se smjena traži opravdano čitani su i dijelovi teksta koje je u časopisu NDH navodno pisao današnji ministar kulture.

Podsjećamo, "Novosti" su na svojoj naslovnici objavile arhivsku fotografiju kontroverznog ministra Hasanbegovića, na kojoj on, kako tvrde u tom sedmičniku, navodno pozira s ustaškom kapom.

Na sjednici se u ime HNS-a obratila Nada Turina Đurić. Ona se zapitala "s kim će ministar upravljati ako ga ne podržava većina ljudi unutar resora".

- Podršku mu je dao jučer i premijer koji vjeruje da je Hasanbegović Antifašist. Uistinu mi u HNS-u ne znamo temeljem čega takav stav ima premijer koji je njegov šef. Jučer smo mogli pogledati cijeli album filoustaških fotografija, pustimo radi li se tome je li na kapama slovo u, ali kontekst je filoustaški. Ono što je ostalo zapisano kao riječ definitivno nije montirano i dokazuje da smo bili u pravu kad smo govorili da je njegov politički profil skandalozan za Hrvatsku - rekla je Đurić.

Ministar Hasanbegović je kazao da se radi o "još jednoj u nizu podvala i provokacija kojima ga se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati".

Reagirala je i opozicija. Iz SDP-a su poručili da Hasanbegović, ukoliko je fotografija autentična i ako je pisao tekstove u kojima veliča ustaštvo, mora snositi posljedice i premijer mora reagirati.

- Kada smo potvrđivali vladu upozorio sam premijera da u vladu ne imenuje ministra kulture. Iznijeli smo tada i razloge i rekli da zbog tog ćovjeka vlada može dobiti epitet proustaške. Premijer me nije poslušao. I jučer je rekao da je Hasanbegović uvjereni antifašist - kazao je na sjednici Nenad Stazić iz SDP-a.