CRNA HRONIKA

DARKO ELEZ: Izlazim iz zatvora, za mjesec dolazim u BiH

SUD BiH Saslušanje putem videolinka na suđenju Slobodanki Tošić

A. ALJIMI

11.2.2016

Darko Elez jučer je, svjedočeći putem videolinka iz sudnice Specijalnog suda u Beogradu nekoliko godina nakon što je podignuta optužnica u predmetu “Lutka”, prvi put dao živu riječ o navodima iz ovog predmeta. 

Elez je iskaz dao prema prijedlogu odbrane optužene Slobodanke Tošić, koja se tereti da je tokom 2006. godine, navodno prema njegovom nalogu, namamila Đorđa Ždralu u naselje Vranješ, gdje je pokušana njegova likvidacija. 

Javni sukob

On je saslušan prema pravilima međunarodne pravne pomoći u prisustvu Branislava Pantelića, sudije Višeg suda u Beogradu, kao i njegovog advokata Slobodana Staševića, a koji je jučer imao svojstvo pravnog savjetnika. 

S obzirom na to da je Elez svjedočio prema prijedlogu odbrane, direktno ga je ispitao Slobodankin advokat Vlado Adamović, a prvo pitanje koje mu je postavljeno je zna li ko je Slobodanka Tošić. 

- Znam je iz viđenja iz Sarajeva. Nije poznata niti je sklona činjenju krivičnih djela. S ovim krivičnim djelom, koje joj se stavlja na teret, ona nema veze – ustvrdio je Elez. 

Advokat Adamović pitao je Eleza je li od pojedinih ljudi tražio da daju novac kako bi se platile navodne Slobodankine usluge, kao što je u svom iskazu kazao svjedok Tužilaštva Anđelko Veljančić, na šta je Elez odgovorio da je to van svake pameti. 

elez

Elez: Najavio dolazak

Nadalje je branilac pitao Eleza da li je u to doba Ždrale “smarao” Slobodanku.

- U to vrijeme svašta se pričalo... Uglavnom, nikada joj nisam dao novac niti je trebalo... Moj sukob sa Ždralom je javno objavljen. To sam rješavao pravnim putem, a ne onako kako to Tužilaštvo tvrdi. Koristio sam pravna sredstva, a ne likvidacije. Govorili su i da sam podstrekivao na Ždralino ubistvo pa sam oslobođen tih optužbi – kaže Elez. 

Advokat Adamović pitao je Eleza je li njegov život bio ugrožen zbog sukoba sa Ždralom. 

Iselio porodicu

- Jeste. Iselio sam cijelu porodicu u Beograd zbog toga. U Beograd mi je dolazio direktor policije Republike Srpske, a dolazio je i tužilac Božo Mihajlović – pojasnio je Elez. 

Za Veljančića je kazao da pati od kompleksa i da je sklon izmišljanju priča. 

- Prevario je Tužilaštvo i Sudsko vijeće. Oslobodili su ga ubistva, koje su prebacili meni, a to ću i dokazati. Čim izvršim kaznu, eto me u BiH, a to će biti za mjesec. Izlazim iz zatvora – kaže Elez. 

Tužilac Dubravko Čampara pitao je Eleza jesu li mu u zatvor u Sremskoj Mitrovici dolazili tužilac Božo Mihaljović i pripadnici SIPA-e. 

- Dolazili su i pričali smo o mom transferu u BiH. Tada je bio i inspektor SIPA-e Vahidin Šahinpašić, s kojim sam bio i na vezi zbog Ždrale. Imao sam tri ili četiri susreta s njima. Šahinpašiću sam pomogao prilikom hapšenja Ždrale za ubistvo. Rekao sam mu da Ždralin alibi nije istinit i osuđen je na 20 godina zatvora – rekao je Elez.

Prilikom unakrsnog ispitivanja Čampara je koristio termin “sarađivao” s Tužilaštvom, zbog čega je iz beogradske sudnice prigovorio advokat Stašević.

- On nije sarađivao nego je razgovarao – konstatirao je advokat Stašević.

Na ovaj prigovor nadovezao se i Adamović te je dodao da Čampara koristi službenu zabilješku o zatvorskoj posjeti Elezu te da je želi ubaciti u spis kao zapisnik o saslušanju svjedoka, što nije dozvoljeno i tu se radi samo o insinuacijama.  

- Ta službena zabilješka čak nije ni potpisana – dodao je advokat Stašević.           

Elez je na kraju dodao da je Slobodanka žrtva ovog postupka te da nikada nije s njim i bilo kim drugim dogovarala, pripremala ili izvršila neko krivično djelo. 

Sud utvrdio ko je glup!

S obzirom na to da se bliži presuda u ovom predmetu, sutkinja Biljana Ćuković naknadno će utvrditi hoće li biti saslušane dvije prijateljice optužene Tošić, koje su živjele u naselju Vranješ, gdje je pokušana Ždralina likvidacija. 

Iskazi ove dvije svjedokinje dio su pravosudne bruke koja se prepričava po sudskim hodnicima. Naime, ove svjedokinje namjeravala je saslušati odbrana, ali je usred dokaznog postupka Čampara poslao pripadnike SIPA-e da ih saslušaju, što ih je isprepadalo. Advokat Adamović oštro je prigovorio, tvrdeći da je tužilac radio istragu usred glavnog pretresa, što je najstrožije zabranjeno. 

Čampara je na taj prigovor kazao da je glupost. No, Sud je prihvatio Adamovićev prigovor te je u konačnici i utvrđeno ko je u sporu ispao glup.