CRNA HRONIKA

ŠOKANTNO Pas vlasnika klaonice ugrizao maturanticu za lice i glavu

Djevojka teško povrijeđena na putu do škole u selu Podorašac

M. ĆOSIĆ

11.2.2016

Delila Pirija, maturantica Srednje škole Konjic, zadobila je teže tjelesne ozljede po licu i glavi nakon što ju je prije sedam dana na putu od kuće do autobusa, kojim svakodnevno putuje na nastavu, napao pas vlasništvo Hamida Alibegovića, koji se otrgnuo s lanca s lokaliteta klaonice na kojoj je boravio.

Pozvali Hitnu

- Dalila se nalazi u mostarskoj bolnici i izvršena joj je operacija na licu - kazala nam je njena majka Zila, koja je šokirana zbog ovog slučaja. 

Kuća Pirija nalazi se u naselju Podorašac, a put iz sela vodi pored klaonice, na kojoj je svakodnevno veliki broj pasa. Delilin otac Kemal teško je bolestan i, na njegovu muku, još mu je teže pao ovaj nesretni slučaj, koji je uznemirio i sve mještane ovog dijela Podorašca. Prema priči Deliline majke Zile, njenu kćerku pas je napao na putu, a od kobnih posljedica spasio ju je Zoran Šeper, radnik u klaonici.

lokalitet-klaonice

Lokalitet klaonice: Psi, navodno, napadali i radnike

Čuvši vrisku djevojke, u pomoć je pritekao i Vlado Trlin, koji nam je kazao da je sreća u nesreći bila da je Zoran uspio savladati psa, a on je pozvao Hitnu službu Opće bolnice Konjic, gdje je djevojka opservirana te, nakon toga, upućena u Maksilofacijalnu kliniku SKB Mostar radi daljnje hirurške obrade.

- Obratit ćemo se svim nadležnim inistitucijama kako bi konačno stali ukraj ovoj nevolji. Mještani su svakodnevno u strahu od pasa s klaonice, a na ovaj problem  ukazivali smo i prije sedam godina. Čopori pasa koji se okupljaju oko klaonice u vlasništvu Hamida Alibegovića, predstavljaju problem - kazao nam je Rasim Pirija, Delilin amidža.

Noću pušten

Pas koji je napao Delilu je šarplaninac, a prema tvrdnjama mještana, u posljednje vrijeme često je i noću bio pušten i napadao je radnike koji su prolazili tim putem do posla.

Delilina majka ističe da je sada najvažnije da njena djevojčica prebrodi sve ovo što ju je zadesilo te da osiguraju sredstva za daljnje liječničke intervencije.

Alibegović: Žao mi je zbog svega

Kontaktirali smo i vlasnika klaonice Hamida Alibegovića, koji nam je kazao da se oko njegovog objekta okupljaju psi lutalice, ali je potvrdio da je njegov pas napao djevojku. Potvrdio je i da ima svoja četiri psa, koji su vezani. Negirao je da je u proteklom periodu bilo napada njegovog psa na ljude.

- Stvarno sam se izgubio, to je užas jedan. Žao mi je, i za mene je to šok - kazao nam je Alibegović, koji je pokrenuo aktivnosti na ograđivanju lokaliteta klaonice kako bi onemogućio da se ovdje okupljaju i psi lutalice.