VIJESTI

BORBA ZA PRAVDU Zbog 180 KM duga za junicu Huseinu žele oduzeti zemlju

Porodica Kahriman iz Hadžića 16 godina proživljava agoniju

A. TABAK

11.2.2016

Husein Kahriman (78) iz Pazarića više od 16 godina proživljava agoniju zbog junice koju je dobio 1999. godine od Ministarstva privrede KS. Kako nam je kazao njegov sin Ibrahim Kahriman, sud Huseina proganja i tretira kao kriminalca zbog nepostojećeg duga od 180 maraka koji s kamatama doseže i 1.000 KM. 

Zaražena virusom

Sve je počelo, naime, kada je Husein putem Ministarstva dobio junicu kao donaciju. Međutim, samo četiri mjeseca nakon što su je dobili, otkriveno je da je životinja zaražena virusom kju groznice, pa ova porodica od nje nije imala nikakve koristi. 

- Naša porodica je oko četiri mjeseca živjela s oboljelom životinjom, nismo je smjeli ni zaklati ni ukloniti, samo smo čekali kada ćemo se i mi razboljeti. Tek kada se ovaj slučaj pojavio u medijima, nadležni su došli po govedo koje su potom eutanazirali - ispričao nam je Kahriman.

Agonija se tu ne završava, naprotiv. Huseinov sin navodi da tek tada počinju problemi, a sve je otišlo do te mjere da im je zaprijećeno pljenidbom imovine. 

husein-kahriman6

Husein Kahriman: Zbog brige doživio infarkt

- Pošto smo junicu dobili kao donaciju, Ministarstvo privrede je banci, s kojom su poslovali i nabavljali životinje, 2001. godine isplatilo svih 1.800 maraka, koliko je životinja koštala. Banci smo odmah dostavili rješenje da je dug isplaćen - rekao je Kahriman. 

Uprkos tome, navodi on, banka već 16 godina od Huseina potražuje 10 posto od ukupne vrijednosti junice, što iznosi 180 maraka. Za sve vrijeme koliko su dokazivali svoju nevinost dug je zbog kamata narastao na oko 1.000 KM. 

Minimalna penzija

- Budući da nas je banka tužila, odgovorno tvrdim, za nepostojeći dug, dobili smo i rješenje o zapljeni imovine da bi se nadoknadio trošak. Otac se toliko nasekirao da je doživio infarkt. Ali, s obzirom na to da skromno živi, od minimalne penzije, nisu imali ništa da zaplijene od imovine, zbog čega su evidentirali koliko imamo zemljišta. Svaki dan očekujemo da nam pokucaju na vrata - dodao je Ibrahim Kahriman. 

Žalbe nisu uvažene

Želeći zaštititi bolesnog oca Huseina, Ibrahim je sve ove godine tražio pravdu. Kako kaže, žalio se sudovima, ombudsmanima, ali problem, nažalost, još nije riješen.   

- Svima sam prilagao dokaz i rješenje Ministarstva da je junica plaćena. Taman kada pomislim da je došao kraj našoj borbi, pojavi se novi problem i sve tako ukrug - ogorčen je Ibrahim.