VIJESTI

NEZIROVIĆ: Dovedeni smo pred svršen čin!

Članovi VSTV-a osporili posljednja saopćenja Suda i Tužilaštva BiH

B. T.

11.2.2016

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na početku jučerašnje sjednice ovog tijela konstatirao je da se između dvije sjednice dešavalo mnogo toga, da je pravosuđe bilo u fokusu javnosti. Konstatirao je da su od pojedinih predstavnika izvršne vlasti, koji su sugerirali kakve bi odluke trebale biti, imali direktne pritiske. No, kako je kazao, na vrijeme su reagirali na takve pritiske te su izdali saopćenje. 

S druge strane, član Vijeća i sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović izrazio je sumnju da su njihova saopćenje imala efekta. Ta saopćenja izdata su nakon reakcije javnosti na hapšenje Fahrudina Radončića u montiranom procesu. 

tegeltija

Tegeltija: Prihvata kritička mišljenja

Kod izdavanja saopćenja u kojem VSTV ističe snažnu podršku radu Suda i Tužilaštva BiH, naime, članovi su konsultirani telefonski, a Nezirović je jučer konstatirao da jedan dio članova VSTV-a nije bio sretan da se na taj način reagira. 

Konstatirao je da su bili dovedeni pred svršen čin, ali da nisu imali vremena za promjene. Dodao je i da se u tom slučaju nije trebalo bježati ni od vanredne sjednice, umjesto da se sadržaj utvrđuje putem telefona. Kazao je da ni drugo saopćenje, koje je izdato nakon susreta predsjednika VSTV-a, predsjednice Suda BiH i glavnog tužioca Tužilaštva BiH, nije izazvalo efekt.  

Na takvu zamjerku Tegeltija je odgovorio da postoje tehnička ograničenja kada je u pitanju zajednički rad 15 ljudi. Kazao je da prihvata kritička mišljenja, ali da je sve urađeno "u dobroj namjeri i u cilju zaštite sistema".