VIJESTI

MUSELIMOVIĆ I SLIŠKOVIĆ: Vidović ima pravo da i dalje nastavi odbranu svog klijenta

Advokati o spornom pozivu za svjedočenje

M. AŠČIĆ

11.2.2016

Vlado Slišković, advokat i član Upravnog odbora (UO) Advokatske komore FBiH, izjavio je jučer "Avazu" da će se već naredne sedmice sastati UO ove institucije kako bi raspravio o zahtjevu advokatice Vasvije Vidović, kojoj je pozivanjem za svjedoka u predmetu protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, onemogućeno pravo na rad!

Slišković kaže da ne zna kakav će stav UO zauzeti, ali da će o tome svakako biti govora. No, kada je u pitanju njegovo mišljenje kao advokata, Slišković nam je rekao da je njegov lični stav više nego jasan. 

- Advokat je po zakonu oslobođen da svjedoči o svemu onome što mu je klijent povjerio u razgovoru s njim. Kolegica Vidović ima puno pravo da uskrati svjedočenje i to joj niko ne može osporiti. Ona ima pravo da i dalje nastavi odbranu svog klijenta u skladu s aktima Komore. Jasan je naš kodeks u kojem je precizirano kakav je odnos između advokata i klijenta – kaže Slišković.

Ugledni mostarski advokat Josip Muselimović kazao je jučer za naš list da mu uopće nije jasno ko je advokaticu Vidović predložio za svjedoka, jer ona ne može biti ni svjedok optužbe niti svjedok odbrane, što je jedno od glavnih načela advokature.

- Advokat ima i mora poštovati načelo advokatske tajne, tako da nikome i nikada ne može javno govoriti o tome koga zastupa i šta je prilikom toga zastupanja saznao. To je temeljno načelo advokature. Moje je mišljenje da je kolegici Vidović uskraćeno pravo odbrane u predmetu u kojem je ona izabrani advokat – kaže Muselimović.

Najteža povreda advokatskog poziva

Muselimović je pojasnio da je isključena svaka mogućnost da advokat može biti svjedok u predmetu u kojem je imao bilo kakvog doticaja ili dodira. 

- Pogotovo ako je do podataka došao u direktnom kontaktu ili ako je do podataka došao tonskim zapisima. Povreda tog načela je najteža povreda advokatskog poziva, to je svima jasno. Ne znam zbog čega je onda Vidović pozvana – smatra Muselimović.