VIJESTI

IZVJEŠTAJ GRECO: Pojedinci u pravosuđu BiH otvaraju istrage na osnovu političkih motiva!

Vijeće ministara usvojilo dokument

A. DUČIĆ

11.2.2016

Sudstvo u BiH u cjelini je ispolitizirano, s jedne strane zbog ličnih veza nekih od nosilaca pravosudnih funkcija s političarima, a s druge strane postoji percepcija da se istrage visokog profila otvaraju ili zatvaraju na osnovu političkih motiva.

Neiskustvo tužilaca

Ovaj, načelan stav tima eksperata Grupe zemalja Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO), koji su boravili više mjeseci u našoj državi, objavljen je u izvještaju iz četvrtog kruga evaluacije za našu zemlju. Izvještaj je prekjučer usvojilo Vijeće ministara BiH, a "Avaz" objavljuje njegove detalje.

Ekspertni tim GRECO-a, kako se navodi u izvještaju, od sumnji u političku povezanost ne izuzima ni članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

- Glavne kritike članova pravosudne profesije odnose se na nedostatak otvorenosti pojedinih sudija i tužilaca te na percepciju da rade za svoje dobro, a ne u najboljem interesu društva - piše u izvještaju GRECO-a.

Dalje se navodi da se mnoge kritike koje je tim eksperata čuo tokom boravka u našoj državi odnose na generalni nedostatak uspješno procesuiranih slučajeva, zatim na sistem imenovanja i napredovanja sudija i tužilaca.

- Postoje jake kritike koje se odnose na površnost kod provođenja istraga i procesuiranja, zatim neiskustvo pojedinih sudija i tužilaca kojima je povjeren rad na složenim predmetima - ističe se u izvještaju.

Iako se priznaje da je VSTV imao pozitivan utjecaj na jačanje nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa, istovremeno se u izvještaju konstatira da je taj napredak u posljednjih deset godina dosta krhak. Zabrinutost je izražena zbog brojnih kritika na postupke imenovanja sudija i tužilaca.

faksimil

Faksimil izvještaja GRECO-a: Sudstvo u BiH u cjelini ispolitizirano

Operativne mjere

Stoga GRECO preporučuje da se poduzmu odlučne zakonodavne i operativne mjere za jačanje VSTV-a, a posebno na osiguranju odvojenog sudskog i tužilačkog podvijeća u okviru ovog tijela. 

Neučinkovitost disciplinskih postupaka

Poseban dio posvećen je radu Ureda glavnog disciplinskog tužioca pri VSTV-u. Tim GRECO-a navodi da su prisutne sumnje u aktuelni sistem disciplinskog kažnjavanja sudija i tužilaca.

- Mogu se čuti mnoge kritike koji se odnose na učinkovitost Ureda glavnog disciplinskog tužioca, a prvi problem leži u nedostatku njegove neovisnosti. Njegova ovisnost o VSTV-u može dovesti do autocenzure u osjetljivim slučajevima. Problem je i u nedostatku osoblja da obrađuje više od 1.200 pritužbi svake godine - kaže se u izvještaju.