VIJESTI

Italijani posjetili Livno, Bosansko Grahovo i Drvar

U planu izgradnja igrališta

Al. K.

11.2.2016

I ove je godine posjetu župama Drvar i Bosansko Grahovo obavila grupa uglavnom mladih Italijana sa sjevera Italije, iz okoline Trevisa. Plod je to prijateljstva koje je rođeno prošle godine kada je ista grupa početkom jula bila na sedmičnom volonterskom radnom kampu u župi Bosansko Grahovo.

Ovoga puta smješteni su bili po porodicama u župi Drvar, gdje su misu slušali dvojezično, na hrvatskom i italijanskom. Slavio ju je župnik don Davor Klečina. Sudjelovali su i u pokladnim maskarijadama u Drvaru i Bos. Grahovu gdje su posjetili Dnevni centar za djecu "Gnijezdo" i uručili igračke i školski pribor, a potom i Udruženja žena "Grahovo" gdje su se upoznali s njihovim aktivnostima.

U sklopu posjete obišli su i Livno i njegove znamenitosti od izvora Dumana do džamija u gornjem gradu koje su ih se posebno dojmile i u kojima su prvi put bili, te imali priliku pratiti jedan od namaza. Također su posjetili i livanjske muzeje, a potom i PTC Forum gdje su  kušali livanjske ćevape.

Gosti iz Italije će i ove godine u julu volontirati u Bosanskom Grahovu i Drvaru. Ove godine planiraju u Bosanskom Grahovu izgradnju dječjeg igrališta od drveta, pa će angažirati jednu od lokalnih pilana kako bi se u projekt što više uključilo domaće stanovništvo i barem malo doprinijelo oživljavanju privrede. Inače, ova grupa mladih Italijana i njihovih porodica samo je dio velike volonterske mreže nazvane "Operacija Mato Grosso", nastale u Italiji 1967. po nadahnuću salezijanca Uga de Censija.

Članovi ove volonterske mreže, najčešće cijele porodice s djecom, u slobodno vrijeme bave se raznim aktivnostima (najviše sakupljanjem i prodajom starog željeza), te od prikupljenih sredstava pomažu razne projekte u korist najsiromašnijih u zemljama Latinske Amerike.