LIFESTYLE

Zašto je dobro zadržati ljusku nakon što razbijete jaje?

Praktična i manje poznata stvar koja nema veze sa kuhanjem

(Al. Ti.)

11.2.2016

Hranjiva namirnica i dobar izvor bjelančevina, koju svakodnevno koristimo u našoj prehrani, ima i praktičnu, manje poznatu stranu, a koja nije vezana uz kuhanje. Naime, kora od jajeta može se reciklirati, tako što ćete je upotrijebiti u održavanju domaćinstva, ali i u vrtu.

Ljuska od jajeta učinkovita je u uklanjanju mrlja s vašeg rublja te ga čini bjeljim. Ljuske će upiti prljavštinu i masnoću te tako ukloniti mrlje te usput pomoći da rublje ostane bijelo.

Vaše cvijeće i povrće u vrtu neće napadati puževi, ako područje gdje stabljika ulazi u zemlju pospete komadićima ljuske jajeta.

Posve usitnite ljuske jajeta i pomiješajte ih s octom te tom smjesom očistite lavabo ili sudoper i mrlje nastale od kamenca će otići.

Usitnjena kora jajeta, stavljena na dno vaze ili termos posude, skida kamenac i nakupljene nečistoće, kao i ostatke zagorene hrane na loncima i tavama.

Prilikom sadnje u zemlju za cvijeće možete dodati i usitnjene komadiće ljuske jajeta jer će tako zemlja biti obogaćena korisnim kalcijem.