GLOBUS

Predstavništvo vodeće stranke sirijskih Kurda otvoreno u Moskvi

Zaoštravanje odnosa Rusije i Turske

Agencije

11.2.2016

U Moskvi je jučer zvanično otvoreno predstavništvo vodeće stranke sirijskih Kurda - Partije demokratskog jedinstva (PYD), što će, kako se očekuje, dodatno zaoštriti odnose Rusije i Turske, prenose agencije.

Šef misije Abd Salam Muhamad Ali, izjavio je da je njen cilj predstavljanje interesa sirijskih Kurda u Rusiji i jačanje i razvoj bilateralnih odnosa, uključujući ruske civilne organizacije, političke stranke, akademije, prenijela je RT.

On je podsjetio da je PYD od prvog dana podržala i pozdravila rusku vojnu kampanju u Siriji.

syrian-kurds-open-office-in-moscow-afp-feb-10-2016

Presjecanje vrpce na ceremoniji otvaranja predstavništva PYD

PYD je političko krilo kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koje kontrolišu dijelove sjevera Sirije. Ta stranka je isključena iz ženevskih pregovora o miru u Siriji nakon što je Ankara zaprijetila da će ih bojkotovati ako na njih budu pozvani Kurdi.  

- Ovo je historijski trenutak za kurdski narod - izjavio je Merab Šamojev, predsjednik Međunarodne unije kurdskih udruženja na ceremoniji otvaranja misije.

- Rusija je velika sila i značajan činilac na Bliskom istoku. U stvari, ona nije samo glumac, ona piše i scenario - dodao je Šamojev, prenosi AFP.     

Predstavnici ruskog ministarstva vanjskih poslova distancirali su se od ceremonije otvaranja predstavništva, rekavši da će kurdske interese predstavljati diplomate iz Sirije i Iraka.

U novembru 2013. godine, kurdske grupacije na sjeveroistoku Sirije, pošto su u borbama sa džihadistima zabiljeležile značajne teritorijalne dobitke, objavile su uspostavljanje prijelazne autonomne administracije.