VIJESTI

U posljednje tri godine u Visokom posao dobila 723 lica

Uspješna stopa privrednog razvoja

Fena

11.2.2016

Ukoliko se nastavi uspješna stopa privrednog razvoja Općine Visoko, koja u posljednjih pet godina bilježi značajan porast broja zaposlenih, u Javnoj ustanovi Služba za zapošljavanje ZDK ističu da bi u ovoj godini broj zaposlenih mogao se povećati preko 10.000 osoba.

- Porast broja zaposlenih na području općine Visoko rezultat je novih investicija, otvaranja novih proizvodnih objekata i rezultat aktivnosti na poboljšanju poslovnog okruženja. Naš plan razvoja Općine, koji smo donijeli i počeli provoditi krajem 2012.godine urodio je plodom otvaranjem novih radnih mjesta - ističe načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Prema podacima Služba za zapošljavanje ZDK, koji se baziraju na podacima o broju prijavljenih lica na zdravstveno osiguranje kod Zavoda za zdravstveno osiguranje po osnovu radnog odnosa, najveći porast broja zaposlenih u Visokom bilježi se u protekle tri godine. Od 2012. do kraja protekle godine broj zaposlenih povećan za 723, što je povećanje od 7,85 posto, a nosioci novih investicija, koje su rezultirale povećanjem broja radnih mjesta, su privredna društva iz oblasti kožarske i tekstilne industrije: "Alma Ras" Visoko, "Company D&U", "Koteks" i "Sinerga" Visoko.

-  Protekle dvije godine imali smo nekoliko strateški usmjerenih aktivnosti koje su direktno uticale na ovakav rezultat. Uključili smo se u 'GOLD projekat' USAID-a, proveli projekat provođenja Regulatorne reforme i pojednostavljenja administrativnih postupaka, kao i niz projekata usmjerenih na unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje, posebno proizvodnje malina i jagoda - kaže načelnica Babić.

U Visokom svoju novu razvojnu priliku i povećanje broja radnih mjesta vide u obasti kožarske, tekstilne, prehrambene industrije i proizvodnji hrane, ali i u sektoru turizma i razvoju trgovine.