SARAJEVO

Promocija Projekta upotrebe bicikla u javnom prijevozu učeničke i studentske populacije

Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo

Fena

10.2.2016

Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo u četvrtak će predstaviti projekt "Promocija i poboljšanje upotrebe bicikla u javnom prijevozu učeničke i studentske populacije na Kantonu Sarajevo - biciklom sa manje stresa i prema boljem zdravlju".

Prezentacija će biti održana u Svečanoj sali Kantona Sarajevo - Općina Centar u 13 sati.

U direktno realizaciju projekta uključeni su Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, Odsjek za saobraćaj i edukaciju, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Pedagoški fakultet, Odsjek za kulturu življenja i tehnički odgoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja KS/Direkcija za puteve KS, Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Biciklistički klub Giro di Sarajevo.

- U posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini postepeno dolazi do intenzivnijeg korištenja bicikla, odnosno povećanja broja biciklista kako u sportsko-rekreativne svrhe tako i u cilju prijevoza i obavljanja korisnih aktivnosti. Mladi iz učeničke i studentske populacije su skloni sve većem korištenju bicikla, što daje dobru osnovu na promociji ovog nadasve zdravog vida prijevoza - saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Podsjećaju da u Kantonu Sarajevo postoji znatan broj biciklističkih staza, a da bi prihvatanje biciklizma kao sastavnog dijela kretanja i prijevoza značilo ogroman iskorak u zdravijem, boljem i ugodnijem življenju ove populacije i u poznim godinama.