VIJESTI

HASANBEGOVIĆ: "Ustaše su heroji, mučenici i šehidi"

Hrvatski ministar kulture veličao ustaštvo

(D. K.)

10.2.2016

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović u mlađim je danima bio jedan od saradnika časopisa "Nezavisna Država Hrvatska", u kojem je svojevremeno objavljena sporna fotografija koju je danas aktualizirao nedjeljnik "Novosti", koji piše da je list izdavao zet ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegov nasljednik na čelu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta Srećko Pšeničnik.

Zlatko Hasanbegović je na spornoj fotografiji iz 1996. godine nosio ustašku kapu i u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska" pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima, te o "ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora".

hasanbegovic-ustase-su-heroji-i-mucenici

Hasanbegović (gore lijevo): Fotografirao se s ustaškom kapom 1996. godine

Portal "Novosti" prenio je dio teksta iz 1996. pod nazivom "Mi ne zaboravljamo…", autora Zlatka Hasanbegovića.

"Hiljade mrtvih, ranjenih i osakaćenih, srušeni gradovi, mostovi i bogomolje, mržnja i užas, te svekoliki poremećaj stoljećima izgrađivanog i bogomdanog katoličko-muslimanskog prožimanja i snošljivosti, današnja je slika naše sirotice i krasotice Bosne ponosne i kršne Hercegovine, živih svjedoka pokušaja diobe nečega što se podieliti ne može.

Ta i takova apokaliptična stvarnost konačni je rezultat diabolične politike onoga i onih koji u svome bezkrajnome cinizmu rekoše da su baštinici i Starčevićeve političke, narodne i državno-pravne misli, onih koji u svojoj paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida što im nanesoše, pedeset godina kasnije, njihovi tobožnji sljedbenici.

tekst-hasanbegovica

Autor teksta je Zlatko Hasanbegović

Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih štovatelja i sljedbenika, autentičnih hrvatski nacionalista i starčevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih slavosrbskih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put k izlazu, iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure , Drave i Drine, pa do Jadranskog mora. (…)".

Hasanbegović: Žao mi je jer ovo poprima obilježje ludila

Nakon objave sporne fotografije u nedjeljniku "Novosti", Hasanbegović se oglasio kratkim saopćenjem za javnost.

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati, te politički likvidirati. Fotografija objavljena u nedjeljniku 'Novosti', glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o jedinici čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati", naveo je Hasanbegović.

U naknadnom telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr, rekao je kako mu je žao što se sve ovo događa, te kako je uvjeren da je neko intervenirao na fotografiju.

- Žao mi je jer ovo poprima obilježje ludila. Meni je na prvi pogled jasno da je neko intervenirao na fotografiju. Sjećam se ovog događaja, ali fotografiju prvi put vidim - rekao je Hasanbegović.

Na pitanje o mogućoj ostavci, Hasanbegović kaže: "Zašto? Zbog fotografije s dvoje hrvatskih vojnika iz 1993. godine?".