VIJESTI

Predsjednik Skupštine LK reagovao na prozivke HDZ-a 1990

Roberet Bagarić brani nerad Skupštine na čijem je čelu

Al. KAMBER.

10.2.2016

Ni jednom riječju ne negirajući navode CCI-a o najlošijem radu Skupštine Livanjskog kantona u cijeloj BiH, odnosno od kada postoji, na koje se pozvao i kantonalni HDZ 1990, tražeći njegovu ostavku, predsjednik Skupštine LK Roberet Bagarić (HDZ BiH) uzvratio je udarac.

“Za predsjednika Skupštine izabran sam većinom glasova koalicije koja je imenovala i Vladu LK. U svakom trenutku ako je vladajuća većina nezadovoljna mojim radom ima mogućnost smijeniti, ne samo mene nego i kompletnu Vladu. Prema tome, što kolege zastupnici iz  HDZ-a 1990 traže je njihov problem i oni mogu imati razne zahtjeve, ali da bi isti bili uvaženi moraju imati 13 ruku. Te ruke čine većinu i to je nešto što može promijeniti odnos snaga. Nemam namjeru sudjelovati u dnevnopolitičkim predizbornim aktivnostima stranke HDZ 1990 koja je sve rekla na posljednjim izborima. Samo radi podsjećanja, te moje bivše kolege su napustili posljednju sjednicu Skupštine kad smo donijeli odluke o funkcioniranju koje su nužne za kanton i to su uradili s ciljem paraliziranja života u kantonu. Pametnom dosta“, izjavio je Bagarić za lokalni Tomislavcity.

Podsjećamo, CCI je naveo da Skupština LK ima najmanji broj realiziranih mjera u 2015. godini, najmanji broj usvojenih zakona, a ništa nije bolje ni u 2016. godini budući da Skupština nije usvojla ni program rada, ni budžet. To je je, kako su naveli, direktno kršenje zakona i poslovnika koji je Skupština sama donijela.

Također su naveli da su za godinu dana radili svega 17 sati, odnosno 1,5 sat mjesečno iako je 2/3 zastupnika u profesionalnom mandatu, među kojima su i predsjednik Bagarić i dopredsjednik Jasenko Tufekčić (SDA).

Najodgovornijim za takvo stanje HDZ 1990 smatra predsjednika Skupštine Roberta Bagarića, za kojeg kažu da nema “kapacitet voditi najviše zakonodavno tijelo u kantonu”, te da se lažno predstavljao “profesorom”.