KOLUMNE

Ekstremni profesionalac

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

11.2.2016

Ugledni haški tužilac, aplicirajući na višu poziciju u jednom od međunarodnih sudova, označio je svojevremeno advokaticu Vasviju Vidović, s kojom je godinama prije toga u sudnici ukrštao činjenice i dokaze u predmetima u kojima je on zastupao optužbu, a ona odbranu, kao osobu od koje taj sud može tražiti stav o njegovom profesionalnom radu i odnosu u poslu koji obavlja. 

Tužilac se, iako su bili suprotstavljene strane, nije plašio mišljenja Vasvije Vidović, jer je bio svjestan da je sve što je radio, radio po zakonima i pravilima Tribunala po kojima je sudnica bilo jedino mjesto gdje se uz snagu dokaza mjerilo prije svega poštivanje zakona, ali i znanje i ljudski karakter aktera strana u postupku.

Teško je i zamisliti da iz rečenoga bilo kakvu pouku može izvući tužilac koji je prije dva dana, javno kršeći zakon, advokaticu Vidović označio kao svjedoka u predmetu protiv Fahrudina Radončića i time je onemogućio da kao njegova braniteljica i braniteljica Bilsene Šahman, iznese u javnost hrpu argumenata i dokaza o neviđenoj pravosudnoj montaži i blamaži u kakvu se optužbama protiv njih ovih dana uplelo Tužilaštvo BiH. 

Vasvija Vidović nije pravna ljuštura koja će pognute glave prihvatiti  činjenicu da je neko, kršenjem zakona, isključi iz tima odbrane  klijenta od kojeg je dobila punomoć da ga zastupa. 

„Ekstremni profesionalac“, kako ju je svojevremeno nazvala bivša haška tužiteljica Luiz Arbur (Louise Arbour), već je o nezakonitom postupku Tužilaštva BiH obavijestila strukovne organizacije u zemlji, regionu i Evropi, gdje kao advokat, poznato je, uživa značajan ugled. Pravnici koji su već čuli za ovaj slučaj javno se sablažnjavaju ne vjerujući da je pravosuđe BiH dovedeno do tog stadija samoponiženja.  

To što tužioci onemogućavaju branioce Radončića da rade svoj posao, ide u prilog tvrdnjama da je postupak protiv njega montirala grupa pravno-političkih diletanata čije političke pokrovitelje, metode rada i navike Vasvija Vidović godinama odlično poznaje.