GLOBUS

STUDENTI OBJAVLJUJU FOTKE GOLIH KOLEGICA: Spavao sam s njom, devojka je nula!

Uposlenici koledža u Dublinu šokirani

Autor:(Am.K.)

10.2.2016

University College Dublin (UCD) počeo je istragu o tvrdnjama da oko 200 studenata učestvuje u grupnom chatu gdje dijele fotografije nagih djevojaka i ocjenjuju ih. Riječ je o djevojkama sa kojima su ti studenti imali seks, piše theladbible.com.

Grupu je prošle sedmice razotkrio studentski list “ College Tribune“, a Univerzitet je najavio da bi studenti koji su učestvovali mogli da budu izbačeni.

Nadležni na koledžu su objavili:

– Univerzitet očekuje da svaki student poštuje dostojanstvo svih drugih, sve vrijeme i u svim okolnostima.

Incident je pokrenuo širu debatu. Autorka Luiz O’ Nil (Louise O'Neill), žena iza kampanje koledža, kaže da je bila zapanjena kada je otkrila grupu.

– Kad sam prvi put to pročitala, samo sam sjedila i ćutala deset minuta. Da li muškarci misle da je ovo prihvatljivo ponašanje iza zatvorenih vrata? Da li misle da je žensko tijelo nešto što mogu da koriste za ličnu zabavu, a njihova seksualnost treba da se ismijava?

O’Nil je dodala:

– To nikad nisu samo riječi. Ovi komentari i ovakve Facebook grupe su osnova za kulturu gdje se mnoge žene osjećaju poniženo, kao objekti požude bez pristanka i na kraju nesigurno.

Novi zakon koji će se nositi sa seksualno eksplicitanim sadržajem koji je onlajn podijeljen bez pristanka osobe koja je na snimku stupio je na snagu prošlog aprila.