BIH

VSTV o vjerskim simbolima: Nećemo mijenjati svoje odluke

Nakon današnje sjednice

B. TURKOVIĆ

10.2.2016

Situacija u vezi sa nošenjem vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama nije mnogo jasnija ni nakon današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na kojoj je opet raspravljano o ovom pitanju.

Govoreći o pitanju koje je u posljednje vrijeme podiglo dosta prašine u javnosti, gotovo svi članovi Vijeća tokom rasprave istakli su da oni nisu nametnuli nikakvu zabranu, niti su donijeli ikakvu odluku, već su samo poslali dopis pravosudnim institucijama u kojem pozivaju na poštivanje zakona.

Naime, kako je objašnjeno, već godinama u oba entiteta u zakonima o sudovima stoje odredbe prema kojima sudije i službenici suda ne smiju ispoljavati bilo kakvu vjersku, političku, nacionalnu ili drugu pripadnost za vrijeme vršenja službenih dužnosti te da se oznake vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti ne smiju se isticati na sudskoj zgradi ili u prostorijama suda. Pri tome, zabrane se ne odnose na stranke i treća lica.

Stoga, nakon široke rasprave, članovi su donijeli zaključak da ostaju pri ranijim stavovima, s tim da će na svojoj internetskoj stranici, radi boljeg razumijevanja objaviti memorandum. Također, spremni su u narednom periodu sastati se sa svim zainteresiranim stranama kako bi im pojasnili svoje stavove.

Neki članovi Vijeća rekli su da i nakon svega ostaje nejasno šta se sve smatra vjerskim simbolima, na šta je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao kako ta instiucija “ne treba praviti katalog vjerskih simbola”

Također, rečeno je kako se zakonske odredbe odnose na sve vjerske simbole, a ne samo na hidžab, o čemu se u javnosti najviše govori.