BIH

Cvijanović: Odluka o mehanizmu koordinacije nije usaglašena s Vladom RS-a

Smatra da je Zvizdić zloupotrijebio sastanak u Banjoj Luci

Fena

10.2.2016

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da usvojena Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH nije usaglašena s Vladom RS-a.

Komentarišući navode predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o ovoj odluci, koja je usvojena 26. januara 2016. godine, Cvijanović je navela da je "nedopustivo da Zvizdić kaže da je tekst Odluke o sistemu koordinacije, koju je usvojili Vijeće ministara, poslao entitetskim vladama na upoznavanje".

-Njegov zadatak je bio ne da upozna entitetske vlade o usvojenom tekstu, već da entitetske vlade uključi u razgovore, da bi tekst, na kraju, nakon njegovog usaglašavanja, bio usvojen na svim nivoima vlasti, istakla je Cvijanović u pisanoj izjavi.

Smatra da je predsjedavajući Vijeća ministara zloupotrijebio nedavni sastanak u Banjoj Luci.

-Na sastanku je dogovoreno da nam Kabinet predsjedavajućeg pošalje radnu verziju, a da Vlada Republike Srpske da svoje komentare na njen tekst. Očigledno, on je tada od učesnika sastanka sakrio činjenicu da je Vijeće ministara Odluku već usvojio, naglasila je predsjednica Vlade Srpske i dodala da će se Vlada Republike Srpske i zvanično odrediti prema tekstu Odluke, ali i prema ponašanju Vijeća ministara, koje je odlučilo da samo, bez uključenosti Vlade Republike Srpske, kreira rješenja o stvarima u kojima Republika Srpska ima jasno izraženu ustavnu ulogu.