REGION

Slovenija neće proširivati kapacitete za izbjeglice

Trenutno mogu smjestiti 9.000 migranata

Fena

10.2.2016

Slovenija ne namjerava proširivati svoje postojeće kapacitete za smještaj izbjeglica niti će izbjeglice primati za duže vrijeme, naveo je u srijedu državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za migracije Boštjan Šefic. Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani, on je rekao da Slovenija raspolaže s kapacitetima u kojima bi se istovremeno moglo smjestiti 9.000 migranata i izbjeglica, ali da te kapacitete ne namjerava povećavati, niti tražiti nove u kojima bi migranti bili smješteni na duže vrijeme.

U više slovenskih gradova pojavila su se nagađanja da vlada u njima namjerava organizirati stalne izbjegličke centre, što je Šefic demantirao, rekavši da se ne bi radilo o stalnim centrima za izbjeglice te da lokacija za te kapacitete još nije definitivno određena. Prosvjedi zbog navodnog organiziranja novih prihvatnih centara za migrante nedavno su bili u Kidričevom, Kranju i Brežicama.

Šefic je kazao da će države na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti uskoro uvesti jedinstvene obrasce za identifikaciju migranata koje će olakšati položaj svih policija na migracijsskoj ruti, a zanijekao je špekulacije, koje su se u zadnje vrijeme pojavljivale u medijima, prema kojima je Slovenija među izbjeglicama zabilježila i osobe koje predstavljaju sigurnosni rizik u Europi.

Istina je da smo zaplijenili nešto hladnog oružja i literature, ali se nije radilo o opasnim slučajevima u smislu kaznenog djela, kazao je Šefic, naglasivši da je situacija s izbjegličkim tokom u Sloveniji stabilna i bez incidenata.

Po Šeficovoj je ocjeni suradnja Slovenije s Austrijom u migracijskoj krizi dobra, pa Ljubljana očekuje da će je o svim elementima mjera na granici Austrija i dalje obavještavati na vrijeme. Što se tiče zamisli da bi se migranti na svom putu prema Austriji i Njemačkoj ukrcali na vlak u Makedoniji, a onda bez zaustavljanja prebacivali sve do slovensko-austrijske granice, odnosno Šentilja, Šefic je potvrdio da je o toj zamisli bilo govora na prošlotjednom sastanku ravnatelja policija u Skoplju.

"No, tu su ideju Austrija, Slovenija i druge države u cjelini odbacile", kazao je Šefic. "To je za nas bilo apsolutno neprihvatljivo", dodao je.

Slovenski je državni tajnik izrazio očekivanje da bi uskoro trebalo doći do susreta novog hrvatskog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i slovenske ministrice Vesne Gjerkeš Žnidar o pitanju usklađivanja mjera prema migrantima, kako je to  već predložila slovenska strana koja još nije dobila odgovor.