VIJESTI

DŽINDIĆ: SDP i DF svjesno prave stanje haosa

Uredba Vlade FBiH o naknadama izazvala reakcije

A. DUČIĆ

10.2.2016

Izmjena Uredbe kojom su federalnim ministrima i njihovim savjetnicima povećane naknade za odvojeni život s jedne na 300 i 250 KM, a koja je usvojena na prošloj sjednici Vlade FBiH, rezultat je inicijative Komisije Vlade FBiH za rješavanje statusnih pitanja od 15. maja 2015. godine, potvrđeno je jučer "Avazu" u Ministarstvu pravde FBiH.

Zauzela stav

Tada su Vladu FBiH činili SDA, HDZ BiH i DF, a Komisiju ministri Vjekoslav Mandić, Zora Dujmović, Elvira Dilberović, Salko Bukvarević i Reuf Bajrović.

Pomoćnik ministra pravde Alen Taletović kazao je za naš list da je ta komisija tada zauzela stav da je „potrebno uputiti inicijativu u vezi s ujednačavanjem naknada koje nemaju karakter plaća, a koje se odnose na federalne ministre i njihove savjetnike u odnosu na zastupnike u Parlamentu FBiH".

- Onda smo kolega iz Ministarstva finansija i ja istražili naknade i visine u oba doma parlamenta koje su bile daleko veće nego ove. Pa je predloženo da naknade budu vraćene na one pozicije koje su vrijedile do 2013. godine. Poznato je da je te godine tadašnja vlada pod pritiskom javnosti navedene naknade smanjila na jednu marku - pojasnio je Taletović.

Medijska pažnja

Ova uredba jučer je izazvala veliku medijsku pažnju. Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić (SBB) rekao je za "Avaz" da opozicione stranke SDP i DF, koje su se jučer o tome očitovale, svjesno koriste ovakve informacije za pravljenje haosa u FBiH.

- Vidimo da su odmah reagirali svojim populističkim istupima. Koriste svaki moment za pravljenje haosa, kao što su uradili i optužbama na račun ministra rada i socijalne politike Veska Drljače o smanjenju penzija - naglasio je Džindić.

Zanemariv trošak

Džindić je istakao da SBB nije bio u vlasti kada je Komisija uputila inicijativu.

- Trošak koji ova uredba pravi na godišnjem nivou je zanemariv. Mnogo se više potroši na pojedinim nabavkama. S druge strane, ova naknada već je postojala na drugim nivoima, te je trebala biti ujednačena - kazao je Džindić.